Olivia Niţescu, profesoara cu titlu de cavaler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanca predă ştiinţe sociale în două şcoli diferite, una religioasă, una laică şi a fost decorată cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ în Grad de Cavaler”.

Profil


Născută. 29.04.1954, Deva
Educaţie. Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Filosofie
Experienţă. 33 de ani de învăţământ
Familie. Căsătorită, un băiat

A terminat facultatea cu o medie peste 9.90, motiv pentru care a fost plasată pe piaţa forţei de muncă la oraş, chiar în reşedinţa judeţului. Prima şcoală la care a predat a fost Liceul Industrial Nr. 1 Deva, actualul „Grigore Moisil”. În anii ‘86 a ajuns la Colegiul Naţional „Decebal”, acolo unde a absolvit liceul, cel de-al doilea şi actualul său loc de muncă. În urmă cu aproape patru ani a ajuns să predea, simultan, şi la Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop.


„Deşi sunt două şcoli aparent diferite, pentru că una e religioasă, alta laică, de fapt sunt asemănătoare. Ambele sunt de elită, dau naştere la olimpici, iar cei care studiază aici au parte de o carieră profesională remarcabilă”, a declarat Olivia Niţescu. Niciodată nu şi-a deosebit copiii în elevi buni, elevi răi. Consideră că unii au înclinaţii către ceva, iar alţii către altceva, iar dacă un dascăl îi descoperă, încurajează şi promovează se pot obţine rezultate extraordinare cu fiecare în parte. Pentru întreaga activitate didactică, în cei peste 30 de ani de când este profesoară, Olivia Niţescu a primit din partea instituţiei Preşedintelui ordinul „Meritul pentru Învăţământ în Grad de Cavaler”. „S-a întâmplat în anul 2004 şi are o semnificaţie aparte pentru mine. Îmi dovedeşte faptul că instituţiile statului recunosc valoarea, că în învăţământ există elită şi eu mă bucur că fac parte din ea. Înseamnă mult mai mult decât un premiu financiar”, a precizat hunedoreanca.


Folclorul, a doua viaţă


Pe lângă dăruirea pentru meseria de dascăl, Olivia Niţescu este pasionată de folclor. O moşteneşte pe mama sa, care i-a transmis „un drag” pentru cântec, întrucât fredona de fiecare dată când era supărată, necăjită, veselă sau obosită.

Deşi i-a plăcut cântecul de mică, Olivia nu şi-a putut dezvolta pasiunea pentru că a copilărit la sat, unde mentalitatea conform căreia dacă ai carte, ai parte era înrădăcinată. Deşi nu a devenit o artistă populară, şi-a coordonat elevii, împreună cu profesorul Mircea Lac, în cadrul concursului „Cultură şi Civilizaţie în România”. Împreună cu şcolarii, a câştigat de şapte ori premiul I şi de două ori premiul al doilea, la nivel naţional.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt deosebirile dintre şcoala laică şi cea religioasă?
Mănăstirea Prislop este deosebită prin faptul că este de fete. Există un regim special privind studiul organizat, autogospodărirea şi participarea la slujbele religioase. Nu există femeie de serviciu, aşa cum e la Colegiul Decebal. Totuşi, sălile de clasă sunt mereu bec.

Dacă ar trebui să o luaţi de la capăt, aţi alege acelaşi drum?
Aş merge tot în învăţământ, dar şi în presă. Când am fost în facultate, am fost colegă de redacţie, printre alţii, cu Ion Cristoiu.  Am colaborat la revista universităţii, dar şi la radioul studenţesc.

Ce întâmplare din viaţa de dascăl şi-a lăsat amprenta asupra dumneavostră?
Am parte zilnic de întâmplări care mă marchează. Deşi suntem în vacanţă, acum câteva zile m-a sunat o elevă să-mi spună cum e la bunici. Am copii care mă sună să-mi spună cum se distrează la mare. Aş putea să scriu câte o carte despre fiecare relaţie pe care o am cu elevii.

Ce-i place

„Îmi place că sunt rotariană, sunt preşedinta Clubului Rotary Deva. Îmi oferă sentimentul apartenenţei la o comunitate, îmi dezvoltă sentimentul de prietenie şi solidaritate umană, de încredere în oameni”, a spus Olivia.



Ce nu-i place

„Nu-mi place că nu reuşim să ţinem comunitatea curată. Nu-mi place nici nerespectarea regulilor, care a devenit un fel de natură a lucrurilor”, a mai spus Olivia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite