Oglindă-oglinjoară, cine are cea mai scumpă gigacalorie din țară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile enorme existente pe rețea fac ca locuitorii municipiului Brad să plătescă cea mai scumpă gigacalorie din România. Anul acesta, pentru o gigacalorie, brădenii ar trebui să plătească 800 de lei!

O gigacalorie produsă în municipiul Brad costă aproximativ 800 de lei, preţ care bate toate recordurile naţionale. Iarna trecută, populaţia a plătit 220 de lei, diferenţa venind de la bugetul central. Anul acesta, primăria Brad ar avea nevoie de cinci milioane de lei pentru a subvenționa prețul gigacaloriei. Bani pe care nu îi are. Guvernul a alocat pentru această primărie un milion de lei. Singura soluție pentru obținerea diferenței de patru milioane de lei, ar fi alocarea acestei sume din bugetul Consiliului Județean, ipoteză aflată pe masa de lucru a consilierilor județeni

Potrivit datelor furnizate de Instituţia Prefectului de Hunedoara, din 6700 de gigacalorii produse lunar de centrala termică existentă la Gurabarza, centrală care produce căldură pentru Brad, doar 2700 sunt efectiv vândute către clienţi, diferenţa fiind pierderi datorate situaţiei precare a reţelei termice. Pierderea lunară înregistrată se ridică undeva la 2,2 milioane de lei.

La Deva, gigacaloria ...sună bine!

Anul acesta, devenii racordaţi la sistemul centralizat de energie termică vor plăti 174,17 lei/Gcal. Din acest tarif, 85,56 lei/Gcal reprezintă subvenţia de la bugetul local al Primăriei Deva, iar 37,04 lei/Gcal este subvenţia de la bugetul de stat. „Pentru anul viitor, subvenţia pe care poate să o suporte Consiliul Local Deva este de 23,47 de lei/Gcal, la un consum de 70.000 de Gcalorii, adică, în total, aproximativ 1,6 milioane de lei. S-a hotărât, de către consilierii locali, ca preţul pentru căldură să fie păstrat şi în 2011, la fel ca anul acesta”, a declarat Corina Oprişiu, administratorul public al municipiului Deva. Tot în acest an, peste 250 de apartamente din municipiul Deva au fost rebranşate la sistemul centralizat de alimentare cu energie electrică. În principiu, în Deva, pentru un apartament contorizat, cu două camere, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, cheltuiala cu căldura se ridică la aproximativ 250 de lei pe lună. În același context, aprtoximativ 5.000 de propritari de apartamente din Deva vor primi ajutoare pentru încălzire. O familie va primi ajutor de la stat dacă are un venit maxim de 786 de lei/membru de familie, în timp ce o persoană singură poate cere ajutor autorităţilor dacă nu câştigă mai mult de 1.082 de lei pe lună.

 

 

 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite