Tânăra Oana Jitaru este olimpica hunedoreancă de la manşa planorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a obţinut, imediat după ce a împlinit 16 ani, brevetul de pilot pe planor. Mai mult, e olimpică şi a terminat anul şcolar cu media 10.

La Aeroclubul „Constantin Manolache” din Deva a dus-o mai întâi tatăl ei, mai ales că familia Jitaru avea o tradiţie veche într-ale aviaţiei. „Primul care zburase, când era mai tânăr, a fost bunicul meu. Tata avea şi el ceva experienţă pe avion şi elicopter, deşi nu în calitate de pilot, iar eu, când am ajuns pentru prima oară la aeroclub, mai făcusem doar două călătorii cu avioane de pasageri”, a spus Oana.

Singură în carlinga planorului

Pe lângă faptul că are brevet de planorism, tânăra este şi una dintre cele mai bune eleve ale Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu”. Ea a fost premiată la olimpiadele regionale de limba şi literatura română, de matematică, engleză, dar şi de chimie. Cel care a iniţiat-o în arta de a pluti în aparatul fără motor a fost Augustin Bortoş.

După ce Oana a absolvit cu brio orele de aerodinamică, meteorologie, navigaţie şi după alte 60-70 de zboruri, Bortoş a lăsat-o să urce până sus, sub pătura de puf a norilor. „Am avut ceva emoţii după ce s-a desprins cablul tractor. Însă când eşti în aer, îţi dai seama că ai propria viaţă în mâini şi te concentrezi să execuţi toate manevrele perfect, fără nicio greşeală. Abia după ce am revenit la sol mi-am dat seama ce făcusem! E extraordinar!”, şi-a amintit, cu emoţie, adolescenta.

Au urmat zeci de ore de zbor în căutarea „termicelor”, acele mase de aer cald care permit ascensiunea planorului, iar Oana a urcat la peste 1.800 de metri şi a reuşit performanţa de a sta în aer trei ore.

Pe locul pilotului unui Boeing, în zbor

Oana a prins încredere în propriile forţe după ce a reuşit să decoleze şi să coboare în siguranţă de sub nori. Pasiunea ei pentru aeronautică a devenit şi mai puternică, aşa că, în timpul unui zbor de vacanţă spre Egipt, Oana a intrat în vorbă cu însoţitorul de bord al Boeingului 757 în care se afla şi l-a întrebat dacă nu ar putea să arunce un ochi în cabina piloţilor. Nu numai că a văzut cabina, dar comandantul aeronavei i-a permis chiar să ia loc înăuntru, în timp ce avionul zbura pe pilot automat.

„Erau foarte tineri, un asiatic şi un turc, iar Oana a intrat în vorbă cu ei, le-a spus că zboară şi ea, aşa că probabil au prins drag şi au lăsat-o să stea pe locul pilotului. Eu şi tatăl ei ne întrebam de ce nu mai apare fata, dar când ne-am dat jos din avion ea avea un zâmbet până la urechi şi tot ce ne-a spus a fost: «Eu mi-am făcut vacanţa!», a povestit, amuzată, mama adolescentei, Simona Jitaru.

Întrebări şi răspunsuri

Ai obţinut şi premii, la competiţii cu planorul?
Locul I la concursul „Corectitudinea zborului”, în 2008 şi 2009 şi menţiune la „Precizia aterizării”.

Ai voie să iei un însoţitor cu tine în planor?
Deocamdată nu. Pentru asta e nevoie să ai cel puţin 150 de ore de zbor la activ.

Vrei să faci carieră în planorism?
Mi-ar plăcea ca într-o zi să am propriul meu planor, însă ca meserie vreau să profesez în arhitectură, în timp ce zborul, dacă va fi posibil să continui, va rămâne pasiunea mea din timpul liber.

Ce-i place
„Să zbor, să conduc maşina (n.r. Oana tocmai s-a înscris la şcoala de şoferi), să citesc, să desenez,  iar materia mea preferată este engleza, care e foarte importantă în radiocomunicaţii”, a declarat Oana.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac foarte mult petrecerile şi mă deranjează atitudinea unor oameni care ar trebui să fie mai politicoşi”, a mai spus adolescenta.

Profil
Născută. 04.03.1992, Cluj-Napoca
Educaţie. Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu”, din Hunedoara, clasa a XI-a
Experienţă. Doi ani de planorism
Familie. Singură la părinţi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite