Nori din ce în ce mai negri se abat asupra pieţei imobiliare din judeţul Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apartamentele din Hunedoara vor atrage greu cumpărători în 2010
Apartamentele din Hunedoara vor atrage greu cumpărători în 2010

Anul 2010 nu va aduce ieftiniri majore ale preţurilor la apartamente, iar blocajul existent se va accentua. Criza de pe piaţa vânzărilor de apartamente se va adânci în acest an, sunt de părere managerii firmelor de profil din judeţ.

Două caracteristrici importante vor marca piaţa imobiliară hunedoreană în 2010: scăderea puterii de cumpărare şi teama de a investi.
„Există deja o stare de frică, ce se manifestă din ce în ce mai profund. Cei care doreau să investească în achiziţia unui apartament preferă să-şi ţină banii blocaţi în bănci. Totul, de teama zilei de mâine. Iar spectrul şomajului, care se arată în acest an, va accentua această teamă şi va avea drept consecinţă un blocaj pe piaţa imobiliară blocată”, spune Florin Negoiţă, managerul unei agenţii imobiliare din judeţ.

Prima Casă, un eşec
Nici programul Prima Casă nu este privit cu încredere de administratorii firmelor imobiliare din judeţ. Şi asta pentru că nici anul trecut nu a dat rezultate demne de luat în seamă. „Ultima găselniţă a Guvernului e să dedice acest program numai achiziţionării de locuinţe noi. Problema e că în oraşele mici nu găseşti astfel de apartamente. Prin urmare, toţi banii aferenţi acestui program se vor duce spre dezvoltatorii imobiliari din marile oraşe. Totul în defavoarea oraşelor mici”, este de părere Mircea Baica, agent imobiliar. În privinţa evoluţiei preţurilor la apartamente, în acest an, semnalele deja existente arată că preţul va rămâne în mare parte neschimbat.
„Cei care nu sunt forţaţi să vândă un apartament nu vor lăsa din preţ. Probleme vor avea cei care au girat cu apartamentul în bănci şi nu vor mai putea plăti ratele aferente împrumutului. Aici vor fi scăderi de preţuri de până la 20-30 la sută. Totul e să se găsescă persoanele dispuse să investească”, a declarat Ioan Furcă, manager agenţie imobiliară.

Noul an va aduce un val de falimente
Lipsa banilor şi reticenţa creditării din partea bancherilor vor diminua la maximum numărul tranzacţiilor imobiliare şi vor genera un adevărat cutremur pe piaţa imobiliară. Majoritatea agenţiilor supravieţuiesc din închirieri de apartamente. În acest context, este de aşteptat ca o mare parte din agenţii să-şi închidă porţile în acest an.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite