Hunedoara: Nevestele românce, paşaport pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Nevestele românce, paşaport pentru străini
Hunedoara: Nevestele românce, paşaport pentru străini

Mai multe hunedorence au luat în căsătorie pakistanezi, arabi, chinezi sau moldveni pentru a le oferi dreptul de şedere în ţară.

Pentru a i se prelungi dreptul de şedere în ţară unui cetăţean din Moldova care încheiase o căsătorie de convenienţă cu o hunedoreancă, acesta a încercat să mituiască un funcţionar al Biroului de Imigrări Hunedoara.

Alţi străini aflaţi în aceeaşi situaţie au găsit metode legale pentru a nu mai fi returnaţi în ţările lor. Mulţi dintre ei au dat în judecată Biroul pentru Imigrări, iar dosarele lor au ajuns pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia şi chiar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Căsătorie de convenienţă

În cazul pakistanezului Isek Caymaz, magistraţii din Alba au decis anularea deciziei prin care urma să fie expulzat de pe teritoriul României. Arshad Naqui Syed, un alt pakistanez depistat că încheiase o căsătorie de convenienţă cu o tânără din Hunedoara, a avut mai puţin noroc.

„Instituţiile statului nu pot face imixtiuni în viaţa de familie, iar atâta timp cât există această instituţie a familiei, nu se poate trece peste statutul pe care îl dobândesc soţii”, a declarat avocatul său în faţa instanţei, în procesul intentat angajaţilor Biroului pentru imigrări după ce aceştia i-au verificat situaţia familială şi au decis expulzarea lui.

Magistraţii nu i-au dat însă câştig de cauză. Au stabilit că pakistanezul s-a căsătorit de convenienţă cu o hunedoreancă, doar pentru a putea ajunge în România. Totuşi, Syed a contestat decizia instanţei din Alba la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Este dreptul fiecăruia să ne dea în judecată. Instanţa hotărăşte dacă au dreptate”, a declarat Cătălin Goţiu, de la Biroul pentru Imigrări Hunedoara.

Hunedorencele, râvnite de străini

Străinii au pus ochii pe hunedorence pentru că ele sunt cetăţeni ai Uniunii Europene. Din 2007 a crescut vertiginos numărul căsătoriilor de convenienţă, încheiate pentru a da dreptul de şedere străinilor din state nemembre ale UE în judeţ. Biroul pentru Imigrări Hunedoara au depistat zeci de persoane care au încheiat astfel de căsătorii, luând măsura expulzării lor.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite