NEWS ALERT: Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, și tatăl acestuia Gligor Hada au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui comunicat emis de Direcția Națională Anticorupție, primarul Hunedoarei Ovidiu Hada, viceprimarul Robert Dan și tatăl edilului, Gligor Hada, au fost trimiși în instanță pentru infracțiuni de abuz în serviciu. Ovidiu Hada a fost acuzat de abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de conflict de interese.

Ovidiu Hada a fost trimis în instanță într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia.

El a fost acuzat de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și de complicitate la conflict de interese. Robert Dan, viceprimarul Hunedoarei a fost trimis în instanță pentru aceleași infracțiuni.Daniela Căpâlnă, șefa serviciului de buget/finanțe în cadrul Primăriei Hunedoara și Ioan Țiplea, fost angajat al primăriei au fost acuzați de abuz și complicitate la conflict de interese, Țiplea fiind acuzat și de 12 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"Suntem nevinovați. Mă bucur că acest dosar a fost trimis în instanță, pentru că ne vom demonstra nevinovăția față de acuzațiile care ne-au fost aduse", a declarat Ovidiu Hada, pentru Adevărul de Seară Hunedoara.

În rechizitoriul întocmit, potrivit comunicatului DNA, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2008 – iunie 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a efectuat mai multe achiziţii publice de la firmele controlate de către Ioan Ţiplea, inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei, cu încălcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumele plătite de Primărie beneficiind şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte este Hada Gligor, tatăl primarului Ovidiu Marius Hada.

SUBIECT CERUT DE CITITORI: Străzi care aduc disperare şoferilor din Hunedoara

SUBIECT CERUT DE CITITORI: Lipsa de educaţie a transformat cutiile pentru sesizări ale Primăriei Deva în coşuri de gunoi

Toate contractele s-au încheiat şi derulat pe fondul existenţei unor relaţii personale între Ovidiu Hada şi Ioan Ţiplea.

Potrivit DNA, achiziţiile publice au fost încheiate în mod nelegal sub controlul direct al lui Ovidiu Hada şi al viceprimarului Dan Robert, care aprobau referatele, notele justificative şi comenzile adresate firmelor controlate de Ioan Țiplea, împreună cu Daniela Căpâlnă, în calitate de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate. Înscrisurile necesare efectuării achiziţiilor publice erau întocmite de Ioan Țiplea şi tot prin intermediul acestuia se livrau bunurile ori serviciile comandate Primăriei Municipiului Hunedoara de către firmele administrate de acesta.

Ovidiu Hada este acuzat că a dispus efectuarea, în mod nelegal, a unui număr de 15 plăţi în sumă totală de 209.945 de lei către S.C. T& R LOGISTICS PLASTICO S.R.L. şi SC TIMKAR SRL, pentru un număr de nouă achiziţii publice efectuate în mod nelegal. În această modalitate, au fost achitate bunuri şi servicii care, la momentul plăţii, nu erau livrate şi executate. În aceeaşi perioadă, Hada Ovidiu Marius, în virtutea funcţiei sale, a contribuit la efectuarea, de către aceeaşi primărie, a unui număr de 16 achiziţii publice, în valoare de 367.944 de lei, de la cele două firme controlate de Ioan Ţiplea.

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

La rândul său, în aceeaşi perioadă, Dan Robert a dispus efectuarea în mod nelegal a unui număr de 34 plăţi în sumă totală de 412.847,09 lei către cele două firme controlate de Ioan Ţiplea Ioan, pentru un număr de 20 achiziţii publice efectuate în mod nelegal.

Ioan Țiplea este învinuit că a întocmit în fals un număr de 12 facturi fiscale, emise în numele celor două societăţi comerciale beneficiare a contractelor de achiziţii publice, în care a inserat menţiuni nereale cu privire la cantităţile de bunuri şi servicii.

În același dosar a fost trimis în instanță și Gligor Hada, preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, acuzat că ar fi beneficiat de pe urma unui contract ilegal derulat de Primăria Hunedoara.

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 698.748,57 lei, se arată în comunicatul DNA.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite