Hunedoara: NESIMŢIRE Turiştii transformă Retezatul în groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: NESIMŢIRE Turiştii transformă Retezatul în groapă de gunoi
Hunedoara: NESIMŢIRE Turiştii transformă Retezatul în groapă de gunoi

Reprezentanţii parcului spun că gunoaiele atrag urşii gunoieri, care pot pune în pericol viaţa turiştilor.

Rangerii Parcului Naţional Retezat au adunat, în week-end, trei remorci de gunoi în urma turiştilor care au venit aici în ultimele câteva zile. Angajaţii parcului spun că este tot mai greu să ţină situaţia sub control, în ciuda faptului că amenzile sunt cuprinse între 3.000 şi 7.500 de lei. Ca urmare a faptului că turiştii fără bun simţ aruncă gunoaie la întâmplare în parc, specialiştii spun că urşii gunoieri vor veni tot mai des în locurile de campare, sfâşiindu-le corturile şi punându-le viaţa în pericol.

Cine e vinovat?
Majoritatea gunoaielor sunt aruncate de turiştii “de picnic”, veniţi la sfârşit de săptămână la o bere şi la un gratărel. Toţi vin cu maşinile, aşa că aduc fără niciun efort fizic, tot ce le trebuie, iar după terminarea distracţiei aruncă resturile prin tufe sau chiar în albia râului. Legea mediului interzice abandonarea deşeurilor în parcurile naţionale, de aceea Administraţia Parcului Naţional „Retezat” (APNR) nu a mai amplasat containere în parc, ci doar în afara lui. În anii trecuţi containerele s-au dovedit a fi ineficiente, fiind răsturnate de către turişti în stare de ebrietate, iar gunoaiele scoase din ele şi împrăştiate de vulpi şi de cainii vagabonzi.

Fauna parcului naţional, în pericol
Reprezentanţii APNR atrag atenţia că sunt şi mulţi câini vagabonzi, sălbăticiţi care trăiesc mâncând resturile menajere lăsate de oameni, nu numai la Râuşor, la Gura Zlata - Bradaţel, ci şi la Gura Bucurei (Poiana Pelegii). Câinii s-au înmulţit din cale-afară şi ucid animalele sălbatice din zona protejată. Când se încheie sezonul turistic şi rămân fără mâncare, câinii sălbăticiţi se dedau la vânarea puilor de capră neagră sau a marmotelor din parc. De suferit au şi montaniarzii adevăraţi, care vin cu rucsacul în spate să se bucure de linişte în masivul din judeţul Hunedoara.

Greu de sancţionat
“Nu e treaba rangerilor să facă pe gunoierii, dar fac asta fiindcă nu mai suportă mizeria pe care vizitatorii necivilizaţi o lasă în Retezat. Ca să-l amendezi pe unul care aruncă gunoaie, trebuie să-l prinzi asupra faptului şi să ai şi martori. În prezenţa rangerilor sau a jandarmilor montani toată lumea se abţine să arunce mizerie pe jos. Asta dovedeşte că stiu că fac un lucru interzis, dar nu le pasă”,  a declarat purtătorul de cuvânt al APNR, Florina Crişan. Mai mult, în zona pârtiei de schi de la Râuşor fac curaţenie salvamontiştii, deşi întreţinerea salubrităţii nu intră în atribuţiile lor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite