Hunedoara: Începe târgul de fete de pe Muntele Găina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul târg de fete începe astăzi în inima Apusenilor. Mii de hunedoreni participă, astăzi, la un târg ale cărui origini se pierd în negura timpurilor. Cunoscut în toată ţara, „Târgul de Fete“ de pe Muntele Găina, atestat documentar în urmă cu aproape două secole, manifestarea se va desfăşura, potrivit tradiţiei, în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de praznicul Sfântului Ilie, adică în zilele de 18 şi 19

Atestat documentar în 1816, târgul are cu certitudine o vechime mult mai mare, fiind cea mai cunoscută manifestare populară a românilor transilvăneni. Anul acesta, „Târgul de Fete” se va desfăşura în localitatea Avram Iancu, cât şi pe platoul situat la 1.486 de metri altitudine, la întretăierea judeţelor Alba, Arad, Cluj şi Hunedoara.

Marcă înregistrată
Târgul de pe Muntele Găina a fost înregistrat de Consiliul Judeţean (CJ) Alba, în urmă cu doi ani, ca marcă, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), cu drepturile şi obligaţiile ce decurg din aceasta. Manifestarea va debuta astăzi, cu vernisajul expoziţiei „Sărbătoarea Muntelui Găina în perioada interbelică“, ce va avea loc la Casa Memorială „Avram Iancu“ din comuna ce poartă numele Crăişorului Munţilor.  Programul va continua cu parada portului popular, prezentată de comunele Bucium, Daia Romană, Galda de Jos, Jidvei, Sohodol şi Avram Iancu, urmată de finala festivalului- concurs „Cultura pentru cultură”.
Seara, pe scena amenajată în centrul comunei, Irina Loghin şi Veta Biriş vor susţine câte un recital de muzică populară. Tot sâmbată seara, dar pe Muntele Găina, va începe programul destinat tinerilor, cu muzică şi jocuri de lasere şi lumini, spectacole pirotehnice şi concursuri surpriză, în cadrul „Nunţii pe munte“. 

Cel mai mare foc de tabără
Aproape de miezul nopţii, va fi aprins şi cel mai mare foc de tabără din munţii Apuseni - „Focul îndrăgostiţilor“. Ziua de duminică va debuta, la Crucea Iancului, cu un Te Deum în cinstea martirilor neamului, urmat de vernisarea expoziţiilor meşterilor populari prezenţi la târg.

Găina care face ouă de aur
Legenda spune că, pe Muntele Găina, moţii ar fi descoperit o găină care face ouă de aur. Potrivit legendei, oamenii au început s-o ocrotească, fiind în stare să facă moarte de om pentru ca pasărea să fie în siguranţă, de la un anotimp la altul. Aceeaşi legendă mai spune că, o singură dată pe an, moţii puteau vedea faţa acestei găini care avea aripi ce acopereau imensitatea lumii.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite