Muncitori plimbaţi de la o firmă la alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 170 de angajaţi şi-au schimbat, zilnic, jobul, potrivit statisticilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

Peste 50.000 de angajaţi au migrat, pe parcursul acestui an, de la o firmă la alta. Potrivit lui Iacob Raţiu, inspector şef în cadrul statisticilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, principala cauză a migraţiei forţei de muncă o constituie dificultăţile economice cu care se confruntă angajatorii din acest judeţ. În acelaşi timp, s-a constatat o creştere a numărului de hunedoreni care muncesc la negru, în principal în domeniul construcţiilor şi al industriei lemnului.


În premieră, creşte numărul hunedorencelor care nu mai acceptă munca la negru. Iacob Raţiu crede că acest lucru se poate explica prin faptul că femeile sunt adeptele unui loc de muncă stabil. Persoanele rămase fără job pot apela la ajutorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care oferă posturi de agenţi de vânzări, barmani, ospătari şi muncitori necalificaţi.


Un accidentat în fiecare zi


Peste 700 de scrisori şi reclamaţii din partea hunedorenilor au fost depuse pe parcursul anului, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara. ,,Majoritatea sesizărilor au vizat neplata orelor suplimentare, a concediilor medicale şi nerespectarea condiţiilor de muncă prevăzute în contractul de angajare”, a explicat Iacob Raţiu. La capitolul accidente la locul de muncă, se constată o creştere faţă de acum doi ani. Astfel, aproape în fiecare zi din 2009, un angajat a suferit un accident la serviciu, peste 250 dintre victimele accidentelor lucrând în Valea Jiului. Tot în Valea Jiului au avut loc două accidente colective cu consecinţe grave, înregistrându-se 18 victime, dintre care 14 şi-au pierdut viaţa.

Se fuge în  Banat şi în Capitală


Principalele destinaţii spre care se îndreaptă muncitorii hunedoreni sunt oraşele din Banat şi Capitala. Majoritatea îşi caută un loc de muncă în aceste regini datorită salariilor mult mai mari. De asemenea, mulţi ajung să muncească în Banat şi Capitală fiind trimişi de patronii care negociază contracte în acetste zone.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite