Monica Duşan scrie tradiţia Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Duşan
Monica Duşan

Renumit meşter popular, hunedoreanca încondeiază ouă, pictează pe piatră şi are la activ mai multe lucrări despre tradiţiile şi obiceiurile comunei Ribiţa.

Iubirea pentru tot ceea ce înseamnă folclor a cuprins-o de pe băncile şcolii. A copilărit în comuna Ribiţa, acolo unde locuieşte în prezent, iar arta încondeierii ouălor a desprins-o de la vecini. „Când eram copil, femeile din sat de adunau în grup şi încondeiau ouă. La început, eu doar asistam, apoi am început să le acopăr cu ceară, iar ulterior să le desenez. Primul ou pe care într-adevăr l-am încondeiat a fost realizat abia la vârsta de 20 de ani”, a povestit Monica Duşan.

Vezi aici galerie foto!

De atunci, este nelipsită de la târgurile meşterilor populari, iar ca să încondeieze un ou are nevoie de minimum o oră. „Îi dai o gaură cu un cui ascuţit, amesteci conţinutul cu o sârmă subţire, iar cu o seringă sufli aer în interiorul său, astfel încât tot conţinutul să iasă afară. Ulterior, oul se desenează  cu un instrument special numit pişiţă şi se introduce de mai multe ori în ceară de culori diferite. După ce se usucă bine, se şterg straturile de ceară şi astfel se obţine oul împistrit, specific Ribiţei”, a adăugat hunedoreanca.

A conservat tradiţia

În afară de încondeierea ouălor, Monica Duşan a fost preocupată şi de alte obiceiuri pe cale de dispariţie. „În perioada regimului comunist, mă interesau bătutul toacei în Postul Paştelui, căutam bătrâne prin sat care să-mi povestească tradiţiile locului. Cu cât observam că datinile se pierd, cu atât mă întristam mai mult”, a mărturisit meşterul popular.

Întrucât nimeni nu mai era atras de felul cum se trăia pe vremea bunicilor, hunedoreanca s-a hotărât să facă ceva în privinţa asta. După ’90, a început să adune colinde specifice locului. Era încântată de cele cântate de bărbaţi şi vroia să le reînvie, mai ales că în perioada ceauşită fuseseră interzise. A adunat un adevărat munte de informaţii specifice zonei, iar în 2008 a scos de sub tipar „La fântână la izvor”, o etnografie etnofolclorică a comunei Ribiţa.

Picturi în piatră

Pe lângă faptul că a încercat să conserve tradiţia locului, Monica Duşan a dus-o mai departe. Şi-a format o echipă de colindători, iar în ultimii doi ani a pus la punct Festivalul Praznic Luminos. Competiţia cuprinde două secţiuni: colinde şi pictură pe piatră. „Când fetele mele erau mai mici, într-una din zile mi-au adus câteva pietre de râu şi au început să le deseneze cu acuarelă. Mi s-a părut interesant şi m-am hotărât ca eu însămi să fac acest lucru, la nivel de artă”, a precizat aceasta.

De Paşte, câte ouă obişnuiţi să încondeiaţi?
20-25, nu mai multe, pentru că este o muncă delicată, se lucrează cu ceară fierbinte şi ai nevoie de mult timp, răbdare, concentrare şi atenţie, mai ales dacă vrei să faci desene mai complexe.

Au moştenit fetele pasiunea mamei?
Da. De fapt, în ultimii ani ele se ocupă mai mult decât mine de încondeierea ouălor. Nu putem face toate acelaşi lucru, întrucât avem instrumente puţine, iar la noi în judeţ  nu se găsesc, nu există o industrie în acest sens, aşa cum este în Moldova.

Ce este mai greu: să încondeiezi un ou sau să faci un desen pe piatră?
Ambele lucruri sunt la fel de grele, pentru că lucrezi pe spaţii mici.

Ce-i place
„Îmi place viaţa din trecut, modul în care trăiau strămoşii noştri, felul lor spiritual. Îmi place să mă aflu tot timpul în natură şi să fac drumeţii în cât mai multe colţuri din ţară. De asemenea, mi-aş dori să am mai mult timp liber şi mai multă linişte sufletească”, a spus Monica.

Ce nu-i place
„Nu-mi place modul actual de viaţă, goana după traiul material, după bani şi cât mai mult profit, această existenţă consumatoristă în care mulţi dintre noi ne-am afundat”, a spus Monica.

Profil
Născută. 9. 11.1967, Brad.
Educaţie. Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Limba şi Literatura Română, specializarea română-franceză, master „Modernitate în literatura şi cultura europeană”.
Familie. Căsătorită, două fete.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite