Miron Cozma este prezent la înmormântarea minerilor ucişi de explozia de la Uricani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider a minerilor acuză, de la căptătâiul minerilor morţi,  lipsa de investiţii în asigurarea protecţiei muncii în subtera. Valea Jiului a devenit din nou Valea Plângerii.

 Sute de ortaci vin, astăzi, să-i conducă pe ultimul drum pe cei cinci mineri ucişi de explozia de sâmbătă care a avut loc la mina Uricani. În această dimineaţă, Marinela Cucu, femeia pe care tragedia din mina Uricani a lăsat-o văduvă, îşi lua pentru ultima dată rămas bun de la Marian Cucu, cel cu care a împărţit ultimii 20 de ani. „Nu mă lăsai singură cinci minute, acum m-ai lăsat singură o viaţă. Şi viaţa e prea lungă fără tine”, erau strigătele disperate ale femeii în capela din Lupeni.

Citiţi şi:

Eugen Chelemen

Mesaj după moarte de la Traian Băsescu

Colegii lui Marian Cucu au adus şi ei un ultim omagiu ortacului pe care mina l-a luat tribut. „Era un om de nota 200. Numai noi ştim în ce condiţii se munceşte în mină”, a declarat Argin Dumitru.

CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE!

image


Marian Cucu va fi înmormântat la Lupeni, iar ceilalţi patru mineri care şi-au pierdut viaţa odată cu el, la Uricani. Miron Cosma şi-a anunţat prezenţa la înmormântări. „Voi trece pe la fiecare. De vină pentru cele întâmplate este lipsa banilor pentru asigurarea protecţiei muncii în subteran”, a declarat Mirosn Cosma în această dimineaţă. Miron Cosma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului şi-a anunţat prezenţa la toate cele cinci înmormântări. Potrivit lui Bogdan Niţu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Hunedoara, fostul lider al minerilor nu a cerut o derogare deoarece va ajunge în Uricani şi Lupeni fără a trece prin Petroşani. “Interdicţia se referă strict la municipiul Petroşani. Cosma va intra în judeţul Hunedoara prin partea de sud venind dinspre judeţul Gorj astfel că nu va trece prin Petroşani. Acesta este motivul pentru care nu am fost sesizaţi”, a spus Niţu.


Prefectul judeţului Attila Deszi a decretat zi de doliu şi de solidaritate cu familiile celor cinci mineri morţi. Astfel, astăzai, la ora 12:00, timp de trei minute toate instituţiile publice din judeţ îşi întrerup activitatea şi ţin un moment de reculegere.

CLICK PE POZĂ PENTRU ALTĂ FOTOGALERIE!

image


Tot astăzi, procurorii şi reprezentanţii ITM au oprit ancheta ea urmând să fie reluată mâine. Potrivit procurorului general adjunct Augustin Lazăr, ieri, au fost finalizate discuţiile cu cu 15 salvatori mineri care au coborât în subteran pentru a recupera trupurile electricienilor. “Încercăm să stabilim cauzele tehnice ale exploziei. Ipoteza acumulării de gaz metan devine tot mai veridică. Deocamdată nu putem discuta de vinovaţi. Finalul anchetei va stabili cine trebuie să răspundă”, a concluzionat Lazăr.



Plan de coborâre la locul accidentului
Specialiştii din cadrul ITM Petroşani au stabilit un plan de acţiune care va fi pus în practică de mâine. “„Nu ne putem pronunţa dacă cea de-a doua explozie a afectat sau nu probele. Vom stabili acest lucru doar după ce vom ajunge la locul exploziei” a spus inspectorul de muncă Nicolae Voinoiu, preşedintele comisiei de anchetă.



Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite