Mineritul din Valea Jiului a ajuns de două ori mai ineficient în prima jumătate a lui 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mineritul înregistrează în continuare pierderi
Mineritul înregistrează în continuare pierderi

O analiză asupra eficienţei realizată de conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani arată că, în perioada ianuarie-august 2009, compania a înregistrat pierderi de aproximativ 500 de milioane de lei.

Raportată la aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea pierderilor este dublă. Managerii companiei pun aceste rezultate negative pe seama creşterii continue a preţurilor la materiale de strictă necesitate în procesul de extracţie a cărbunelui şi a penalităţilor aplicate datoriilor istorice ale companiei. La această dată, datoria istorică a CNH Petroşani depăşeşte un miliard de euro, fapt ce îi conferă titlul de „primul datornic al ţării”.

Subvenţii insuficiente
Studiul realizat de specialiştii CNH mai arată că o altă mare problemă a fost aceea că preţul huilei a fost menţinut, în 2009, la nivelul celui din 2008, iar valoarea subvenţiei a fost insuficientă. În ceea ce priveşte producţia de huilă ea a fost puternic influenţată de tragedia de la Petrila, când unităţi de producţie au fost închise. Producţia CNH Petroşani în primele nouă luni ale acestui an a fost de aproximativ 1.700.000 de tone, mai mică cu 25 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite