Minerii din Valea Jiului și-au întrerupt activitatea în această noapte. De mâine, continuă protestele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii se adună în fața sediului CNH Petroșani
Minerii se adună în fața sediului CNH Petroșani

Minerii din Valea Jiului n-au mai intrat la muncă în această noapte. Potrivit acestora, mâine dimineață vor protesta din nou și vor continua să facă acest lucru până când își vor primi drepturile salariale revendicate. Începând de astăzi, Compania Națională de Huilă va începe să plătească minerilor disponibilizati anul trecut sumele compensatorii promise de fostul ministru, Ion Ariton.

După ce au protestat ieri în curtea sediului Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, minerii şi-au întrerupt activitatea pe timpul nopţii. Ei vor reveni de dimineaţă, cu oamenii din toate cele patru schimburi, şi îşi vor continua protestul până când îşi vor primi drepturile salariale revendicate.

Sindicatele au anunţat că vor da în judecată Compania pentru drepturile angajaţilor.

Între timp, Ministerul Economiei a informat într-un comunicat de presă că, de astăzi, Compania Naţională a Huilei Petroşani va demara procedurile necesare achitării celei de-a treia tranşe a plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii de anul trecut, precum şi a facilităţilor pentru pensionari, aferente primului trimestru din 2012.

"CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare platilor compensatorii si drepturilor pensionarilor cuvenite in baza aprobarii notificarii de ajutor de stat. Acestea vor fi virate in contul Trezoreriei Hunedoara si vor asigura plata celei de-a treia transe a platilor compensatorii pentru disponibilizatii din 2011 si a facilitatilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, actionarul CNH.

Aproximativ 1.000 de mineri si personalul TESA de la cele sapte mine ale CNH au marsaluit marti, in a doua zi de proteste, pe strazile din Petrosani, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit, informează Mediafax.

Protocolul cu sindicatele minerilor din CNH, a fost semnat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, prevedea acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.

Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH. Documentul include si angajarea fortei de munca tinere la CNH, pentru a inlocui persoanele care se pensioneaza.

Compania Nationala a Huilei are 8.800 de angajati.

Reprezentantii Ministerului Economiei, ai Ministerului Finantelor Publice, ai CNH si ai sindicatelor minerilor au avut, la sfarsitul saptamanii trecute, discutii pe tema rezolvarii problemelor legate de drepturile banesti pentru minerii disponibilizati si pentru pensionarii din companie, se precizeaza in comunicatul Ministerului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite