Minerii din Valea Jiului, siliţi să se pensioneze în urma reorganizării CNH

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe mineri îi aşteaptă un an greu
Pe mineri îi aşteaptă un an greu

Includerea Companiei Naţionale a Huilei Petroşani în viitorul Complex Energetic Naţional presupune reorganizarea activităţii dar şi reducerea numărului de personal. Astfel, în 2010, circa 1.600 de angajaţi vor trebui să plece din sistem, iar circa 600 îndeplinesc condiţiile de pensionare.

„Una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim o reprezintă şi reducerea numărului de personal. Cei care vor părăsi mineritul în acest an vor proveni din rândul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, personalului de suprafaţă, personalului TESA, personalului auxiliar, cei care au afecţiuni medicale care nu le mai permit continuarea activităţii în minerit sau femeile”, au precizat reprezentanţii CNH SA Petroşani.

Dacă disponibilizările nu au demarat deocamdată, în schimb, minerii care au îndeplinit deja condiţiile de pensionare sunt împinşi de la spate să plece. Astfel, câteva sute de angajaţi ai Companiei au primit deja notificările de a trece în „rezervă”. „Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că, în conformitate cu prevederile art. 43, alin. 1, Legea 19/2000 cu prevederile şi completările ulterioare, în care se precizează că asiguraţii care şi-au desfăşurat activitatea în locurile de muncă prevăzute la art. 20, lit. a şi care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în aceste condiţii, beneficiază de pensie pentru limită de vârstă începând cu vârsta de 45 de ani iar dumneavostră aţi îndeplinit condiţiile de pensionare”, se precizează în adresele pe care le-au primit deja câteva sute de mineri din Valea Jiului. Oamenii s-au obişnuit deja cu gândul că-şi vor pierde locurile de muncă, singurul lucru care îi frământă este când şi mai ales câţi bani vor primi, după ce vor pleca din serviciu. În „misivele” primite nu se specifică nici o valoare a sumelor pe care ar urma să le încaseze cei care se vor pensiona.

„Personalul care îndeplineşte condiţiile de pensionare va primi o indemnizaţie stabilită conform Contractului Colectiv de Muncă aflat în vigoare. Cât va fi valoarea acesteia rămâne de văzut”, au precizat liderii sindicali ai minerilor. Neoficial, suma maximă ce ar putea fi oferită ar putea ajunge până la 15.000 de lei, dar aceasta, după impozitare, va scădea până la 12.931 de lei.

Pe de altă parte, viitorii pensionari vor beneficia şi de unele avantaje cum ar fi trei sau două raţii de cărbune, dacă omul este căsătorit sau nu, ori 3.000 KW la energia electrică plătiţi cu o sumă modică.
În ceea ce priveşte plăţile compensatorii care le vor fi acordate minerilor ce vor fi disponibilizaţi, nici în acest caz conducătorii Companiei nu pot preciza deocamdată suma care le va fi oferită la plecare ortacilor, dar tot neoficial, aceasta ar putea ajunge la valoarea de 20.000 de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite