Hunedoara: Minerii bolnavi de „chiulangită”, puşi la coada listei în ziua de salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Minerii bolnavi de „chiulangită”, puşi la coada listei în ziua de salariu
Hunedoara: Minerii bolnavi de „chiulangită”, puşi la coada listei în ziua de salariu

Şefii minerilor din Valea Jiului îi pedepsesc pe cei care îşi iau concedii pe boli închipuite. Minerii care stau în foaie de boală îşi vor primi banii abia după ce sunt achitate toate drepturile ortacilor aflaţi în producţie.

Decizia a fost luată de către Compania Naţională a Huilei din Petroşani pentru a mai tempera elanul ortacilor care se îmbolnăvesc subit de boli care n-au nicio legătură cu activitatea lor de la locul de muncă. Şefii CNH spun că sunt bolnavi închipuiţi care la mica înţelegere cu medicii obţin foi de boală mincinoase. „Măsurile vizează întărirea disciplinei la unităţile miniere atât în ceea priveşte prezenţa la locul de muncă, cât şi tehnologia de lucru. Pentru cei care înregistrează concedii medicale, cu excepţia celor care au boli profesionale, accidente de muncă sau boli cronice, le spunem dinainte că nu avem resurse financiare pentru a-i plăti la timp. Vom plăti înainte pe cei care lucrează şi după aceea îi plătim şi pe ei. Sunt în această perioadă presiuni mari economice, financiare, pentru a plăti adaosul la plecarea în concediu. Prima dată vom plăti concediile de odihnă şi apoi concediile medicale. Am lăsat libertatea conducerii exploatărilor ca împreună cu organismele sindicale să facă această distribuiţie a fondurilor financiare pentru plata salariaţilor”, a declarat Constantin Jujan, directorul general al Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani.

Salariile micşorează pentru ipohondrii
Minerii care aduc foi de boală cu afecţiuni care nu au nimic în comun cu activitatea pe care o desfăşoară vor fi scoşi din subteran şi trimiţi să presteze diferite activităţi la suprafaţă. Această mutare are efecte în primul rând la salariul ortacului care va fi mai mic.

Ce spun minerii
Părerile minerilor sunt împărţite. „Am avut două săptămâni de concediu medical, ceva probleme la spate din cauza materialelor duse în cârcă prin subteran. Mi-am primit banii la timp, dar acum şi dacă eşti bolnav încerci să munceşti pentru că rişti să ajungi la suprafaţă.”, spune Andrei, un miner de la EM Livezeni. Un alt ortac spune că unul dintre colegii săi a stat trei luni în concediu medical, deşi avea infecţie urinară. „El era la pescuit pe Dunăre iar CNH-ul îl plătea pentru că avea foaie de boală”, spune ortacul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite