Un miner din Valea Jiului este suspectat că a finanţat reţele de terorism internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român a fost arestat de italieni pentru trafic de persoane şi sponsorizare a terorismului. Valentin Stelian Burtea a renunţat la minerit pentru a pleca la muncă în Occident. A ajuns să facă parte dintr-o reţea care finanţa terorismul internaţional.

Românul a fost arestat de autorităţile din Milano în urma unei anchete care a debutat în 2007. Alături de Valentin Stelian Burtea (41 de ani), au mai fost reţinuţi afganul Sharif Ahmadzi (27 de ani), pakistanezul Zaman Maroof (32 de ani), albanezul Hazis Shahini (31 de ani) şi Babar
Fazal (rezident în Marea Britanie), anunţă presa italiană. Ancheta a scos la iveală că aceştia se fac vinovaţi de trafic de persoane din Afganistan şi Pakistan care ajungeau în ţări precum Franţa (unde au mai fost arestaţi alţi şase afgani), Italia, Belgia şi Marea Britanie, tranzitând Turcia şi Grecia.

Potrivit procurorului Elio Ramondini, fondurile obţinute din acest tranzit erau folosite pentru finanţarea terorismului internaţional şi a insurgenţilor de sorginte Al Qaida din Afganistan şi Irak. „Corriere della sera" dă publicităţii informaţii despre modul (deseori inuman) în care se desfăşurau activităţile reţelei de traficanţi din care făcea parte Burtea.

Astfel, disperaţii care voiau să ajungă în Occident cu orice preţ, deseori riscându-şi viaţa, plăteau sume cuprinse între 1.600 şi 3.500 de euro. Spre exemplu, pentru a ajunge în Italia trecând prin Grecia, la bordul unui tir, un clandestin afgan achita 1.600 de euro.

Pentru acelaşi traseu, dar parcurs în condiţii mai „civilizate", cu avionul şi cu documente false, preţul ajungea la 3.500 de euro. Interceptările telefonice le-au permis procurorilor italieni să monitorizeze „în direct" transferurile unor clandestini din punctul de plecare Peshawar (Pakistan), până la cele de tranzit din Atena şi, în fine, până la „destinaţiile" din Roma sau Londra.

Cine este „teroristul"?

Valentin Stelian Burtea, românul arestat în Italia pentru trafic de persoane şi pentru că ar fi contribuit la finanţarea terorismului islamist, este un fost miner de la o mină din Petroşani. Burtea a ales să fie disponibilizat în urmă cu cinci ani, pentru a putea pleca la muncă în vestul Europei.

„Prăjitură", cum era poreclit Burtea, locuia în municipiul Petroşani, a fost căsătorit şi are un băiat, iar în ţară n-a avut probleme cu legea, spun apropiaţii lui. În urmă cu zece ani, soţia a divorţat de el pentru că „nu se potriveau", copilul rămânând cu ea. Ţinea legătura cu fostul soţ doar pentru băiat, iar ultima dată când a vorbit cu el a fost în urmă cu o lună, când Burtea l-a sunat pe băiat din Anglia.

„Vorbea doar cu copilul şi ştiam că de vreo doi ani era în Marea Britanie. Nu am ştiut şi nici nu a spus copilului cu ce se ocupa acolo, ce muncea. Nu aveam habar nici că este în Italia, unde spuneţi că a fost arestat. Nu cred că o ducea foarte bine pentru că la copil venea când şi când şi tot aşa îi trimitea şi bani", spune fosta soţie a lui Stelian Burtea. Femeia şi-a refăcut viaţa şi a renunţat la numele de căsătorie, iar pentru ca băiatul ei să nu fie arătat în cartier cu degetul pentru faptele tatălui, a cerut să nu-i fie dezvăluită noua identitate.

„Doar o alba-neagra"

Minerul suspectat de terorism trăia cu o altă femeie de circa doi ani şi locuia într-un apartament de trei camere în cartierul muncitoresc Aeroport din Petroşani. La locuinţa unde are domiciliul n-a mai fost nimeni de multă vreme, spun vecinii, care ştiau că este plecat la muncă în Italia împreună cu a doua soţie. Anul trecut i-au fost trimise mai multe somaţii de plată de către Serviciul Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Petroşani, pentru o creanţă la impozite care a şi fost plătită.

Românul suspectat de relaţii cu teroriştii islamişti era liniştit, dar nu-i plăcea munca în mină, îşi aminteşte unul dintre foştii lui colegi de muncă. „«Prăjitură» a lucrat la EM Livezeni vreo şapte ani ca miner dacă îmi aduc eu bine aminte. N-a fost la brigadă cu mine, dar îl ştiu. Nu-i prea plăcea şi de mult vroia să meargă în străinătate. Îi fugea mintea, nu bea şi cred că era în stare de o alba-neagra, de mărunţişuri, dar să fie terorist pot să jur că nu avea curajul", spune Mircea Vasiloni, disponibilizat şi el din minerit.

Şi totuşi, ortacul nu era chiar uşă de biserică, cel puţin din unele informaţii. El ar fi fost în atenţia structurilor de combatere a criminalităţii organizate din judeţul Hunedoara, fiind monitorizat în urmă cu aproximativ doi ani, pentru că ar fi avut legături cu o reţea de traficanţi de droguri.

Băieţel în container

Una dintre cele mai tinere „victime" ale grupării din care făcea parte Valentin Stelian Burtea este un băieţel afgan de numai 12 ani, Sharif. El a călătorit din ţara natală până în Italia în condiţii greu de imaginat, între două automobile transportate de un tir. Voiajul lui Sharif a costat reţeaua o acuzaţie în plus: „tratamente inumane".

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite