Milioane de euro pentru reabilitarea Parcul Cetăţii Deva şi pentru fluidizarea traficului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două proiecte a căror valoare depăşeşte suma de două milioane de euro, ce vor fi realizate cu fonduri nerambursabile, au fost aprobate de consilierii locali ai municipiului Deva. Este vorba de reabilitarea Parcului Cetăţii Deva şi de o serie de investiţii pentru fluidizarea traficului rutier.

Potrivit viceprimarului Cosmin Costa lucrările vor demara imediat ce vor veni banii de la Uniunea Europeană. “Pentru reabilitarea parcului Cetăţii Deva am obţinut o finanţare de un milion de euro”, a declarat Costa.
Şi pentru investiţiile în managementul traficului din oraş,  Primăria Deva va primi o finnaţare nerambursabilă care depăşeşte un milion de euro. Pentru acest proiect bugetul local trebuie să suporte o cotă de două procente din valoarea totală a lucrărilor “Vom avea un sistem intelient de semaforizare, vom face străzi cu sens unic ceea ce va duce la creşterea numărului de locuri de parcare. De asemenea, este foarte probabil să construim şi o parcare subterană”, a declarat Costa.


Bani europeni pentru fânână muzicală


Şi centrul Devei va fi modernizat complet în acest an. Piesa de rezistenţă a noului centru va fi o fântână arteziană care la fiecare oră va cânta timp de 15 minute muzică clasică. Potrivit primarului Devei,  Mircia Muntean lucrările vor fi efectuate în spaţiul dintre Casa de Cultură şi statuia ecvestră a lui Decebal. Noua faţă a oraşului va fi construită pe plăci de granit, populate cu amenajări peisagistice ce vor forma tablouri de vegetaţie ce vor fi promovate printr-un sistem de spoturi policolore. Epicentrul schimbării va fi reprezentat de o fântână arteziană muzicală care,  la fiecare oră, timp de 15 minute, îşi va asorta jocurile de apă cu acorduri ale „Odei Bucuriei” de Beethoven sau alte cinci piese din repertoriul clasic.
Valoarea totală a proiectului este  de 11 milioane de lei, echivalentul a circa 2,75 milioane de euro.  Consilierii locali au aprobat în şedinţă alocarea sumei de 1,9 milioane de lei,  care reprezintă aportul Primăriei Deva la proiect. Diferenţa de 9 milioane de lei sunt asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene pe Programul Operaţional Regional 2007-2013. „Din cei 1,9 milioane de lei care revin ca aport la bugetului local, 1,7 milioane de lei vor fi recuperaţi ulterior de la bugetul de stat. Practic, cheltuiala efectivă făcută din bugetul local este de doar 232 de mii de lei”, precizează Mircia Muntean.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite