Mii de elevi din judeţul Hunedoara îşi aşteaptă banii care le-au fost acordaţi doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Lupulescu şi sora sa nu primesc, în prezent, burse sociale.
Ramona Lupulescu şi sora sa nu primesc, în prezent, burse sociale.

Deşi legea le prevede, bursele sociale au ajuns un moft în şcolile hunedorene. Reprezentanţii Primăriei Deva spun că nu există precizări clare care să stipuleze că ei trebuie să plătească aceste drepturi ale elevilor.

Tinerii care învaţă în şcolile din reşedinţa de judeţ nu şi-au mai văzut bursele sociale de mai bine de un an. Cu toate că, teoretic, sute de elevi îndeplinesc condiţiile de acordare a acestui ajutor financiar, aceştia au fost lăsaţi de izbelişte de autorităţile locale. „Nu mi-a zis nimeni nimic de bursa socială, cu toate că atunci când eram în gimnaziu am primit an de an. Nici sora mea mai mică nu a mai luat aceşti bani de câteva luni. Este înscrisă în clasa VIII-a la şcoala generală  din satul Ohaba, acolo unde locuiesc părinţii mei”, a declarat Ramona Lupulescu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva. Mariana Lascău, mama unui băiat de clasa a VI-a, spune că deşi bursa nu era o avere, banii îi erau de mare ajutor. Îi folosea pentru cheltuielile necesare oricărui copil, iar când îi mai rămâneau câţiva lei îi pune la bătaie pentru mâncare.

Fiecare cu motivul său
Întrebate de ce s-a ajuns în situaţia asta, autorităţile locale au fiecare propria variantă. „Toate aprobările s-au trimis în şcoli, însă banii se dau în funcţie de primării, în limita bugetului propriu. În Deva, bursele sociale nu s-au mai plătit de aproape un an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean  Hunedoara, Raluca Iacobescu. Reprezentanţii administraţiei locale din oraşul de la poalele Cetăţii recunosc că situaţia este reală, însă spun că nu sunt direct responsabili pentru ea. „Pe anul în curs nu s-au plătit bursele sociale pentru că nu a fost alocată nicio sumă în acest sens. Nu există prevederi clare prin care să se precizeze că noi trebuie să le achităm”, a spus viceprimarul Devei, Marcel Morar.

Un caz fericit
Deşi, la nivelul judeţeului, numărul primăriilor care nu şi-au onorat obligaţiile faţă de  elevi este mult mai mare decât al celor care au făcut acest lucru, există, totuşi, şi cazuri pozitive. Primăria Hunedoara este la zi cu plata burselor sociale. „Anul şcolar 2008-2009 s-a încheiat fără probleme, iar pentru 2009-2010 aşteptăm situaţia din teritoriu. Elevii şi părinţii trebuie să stea liniştiţi pentru că bani sunt, avem nevoie doar de datele din şcoli. Banii vor fi viraţi pentru lunile septembrie-noiembrie”, a declarat Monica Rada, consilierul primarului municipiului Hunedoara.

image

Nu ştim exact câţi elevi din judeţ nu şi-au mai primit bursele sociale, situaţia concretă o vom avea săptămâna viitoare- Raluca Iacobescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean  Hunedoara

image

Nu există prevederi clare care să stipuleze că primăria trebuie să plătească bursele sociale” – Marcel Morar, viceprimar al Devei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite