Mii de cărţi de muncă părăsite de proprietari zac la Inspectoratul de Muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 17.000 de cărţi de muncă zac nerevendicate în arhivele ITM Hunedoara. Deşi termenul a expirat la 30 iunie, atât angajatorii, cât şi angajaţii nu se arată interesaţi să-şi ridice cărţile de muncă.

Dezinteresul hunedorenilor faţă de documentul care atestă vechimea în muncă este foarte mare. La ora actuală, peste 17.000 de cărţi de muncă aflate în custodia ITM Hunedoara îşi aşteaptă proprietarii. Conform legii, aceste cărţi de muncă ar fi trebuit ridicate de la sediul ITM până la data de 30 iunie.

Aceste cărţi de muncă trebuiau ridicate de angajatori şi de angajaţii ale căror contracte de muncă au fost încheiate înainte de luna ianuarie 2011. În privinţa angajaţilor, cred că majoritatea dintre ei sunt plecaţi la muncă în străinătate, prin urmare nu au posibilitatea de a ridica aceste documente. Numărul lor se apropie de 15.000 de persoane. Restul de aproximativ 3.000 de cărţi de muncă  trebuiau ridicate de angajatori şi puse la dispoziţia angajaţilor”, a declarat Remus Retegan, şeful serviciului de Evidenţă a Muncii.

Cărţile de muncă pot fi ridicate de la sediul ITM Hunedoara pe baza cărţii de identitate.

Se ştie că, începând cu 1 ianuarie 2011, angajatorii nu mai operează în cartea de muncă. Cu toate acestea este foarte important ca fiecare angajat să intre în posesia cărţii de muncă. Spre exemplu, toţi cei care au lucrat în perioada de dinainte de 1 aprilie 2001, pot demonstra vechimea în muncă doar pe baza acestui document. În acest fel, angajatul va evita să umble din firmă în firmă pentru a face dovada că a lucrat acolo”, a explicat Retegan.

Angajatorii spun că vor ridica aceste cărţi după perioada concediilor.

Personalul TESA care trebuie să se ocupe de ridicarea acestor cărţi de muncă este în concediu. După ce lucrurile vor intra în normal, adică prin septembrie, voi trimite pe cineva să ridice aceste documente pentru a le înmâna angajaţilor”, a spus Mihai Gruia, administrator firmă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite