Melcul hunedorean îşi începe aventura, din iarbă, spre mesele francezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul de recoltare a melcilor a început. Preţul unui kilogram de melci, stabilit pentru acest an, este de 1, 5 lei. Sute de hunedoreni au pornit pe coclauri la vânătoare de codobelci.

În fiecare dimineaţă, sute de hunedoreni pornesc la cules de melci căutând prin şanţurile de pe marginea drumului sau în imediata apropiere a acestora. Este o modalitate prin care mulţi îşi mai rotunjesc veniturile, ţinând cont că pentru un kilogram de melci, adus la centrele de achiziţie, primesc 1, 5 lei. E adevărat că nu orice specie de melc este bună, dar, după atâţia ani în care au făcut acest lucru, le vine uşor să recunoască specia Helix Pomatia, considerată de francezi o delicatesă. “De mai bine de cinci ani, în perioada aprile-iunie, devin culegător de melci. Parcurg zilnic, între cinci şi 10 kilometri pentru a reuşi să adun o cantitate de 10 -35 kilograme. Câştig între 20 şi 50 de lei pe zi, în funcţie de recolta adunată. Important este să pleci dimineaţă pe răcoare, când melcii ies la plimbare” spune Ioan Stan, un sătean, în vârstă de 62 de ani, din comuna Bretea.
Majoritatea care se transformă în culegători de melci sunt şomeri, pensionari sau oameni de la ţară.  Mircea Mihnea din comuna Baru,  are 44 de ani şi a rămas fără serviciu. Acum caută melci pentru a avea ce pune pe masă copiilor. “Este tot mai greu dar nu avem ce face. Melcii ne mai scapă de foame. Am auzit că ăştia din alte ţări dau bani mulţi ca să-i mănânce. Dar eu nu m-aş încumeta”, spune Mihnea.
Melcii ajung pe mesele francezilor
Cu melcii adunaţi, hunedorenii vin la centrele de colectare unde există o sită cu ajutorul căreia se face sortarea. “Melcul trebuie să aibă un diametru de minimum 28 de milimetri. Deci ce trece prin găuri este refuzat. Marfa este apoi preluată de fabricile de procesare a cărnii de melc” declară Mihai Iuga administratorul unui centru de colectare.

O parte dintre melcii strânşi de hunedoreni ajung la fabrica de prelucrare de la Haţeg restul îndreptându-se spre fabrica de la Alba Iulia. “Procesul de prelucrare a cărnii de melc este destul de sofisticat şi presupune o serie de instalaţii industriale foarte scumpe. Noi putem prelucra, anual, aproximativ 40 de tone de carne de melc. Produsul finit ajunge în Franţa ” spune Simona Roşu, administratorul fabricii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite