Medicii veterinari încep vaccinarea vulpilor contra turbării, cu doze aruncate din avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximmativ 25.000 de doze de vaccin antirabic vor fi împrăștiate din avion, în pădurile din județul Hunedoara. Campania de vaccinare a vulpilor contra turbării  va dura două luni și va începe de la 1 mai

Programul de vaccinare va începe în 1 mai şi se va desfăşura pe o perioadă de două luni, iar dozele de vaccin vor fi "distribuite" în două moduri. Astfel, cea mai mare parte a dozelor vor fi aruncate din avion sub forma unor momeli, mici bucăţi de carne "tratate" cu vaccin. Conform procedurii, vor fi aruncate câte 20 de momeli pe fiecare kilometru pătrat, evitându-se zonele locuite sau cursurile de apă. De asemenea, o parte dintre momeli vor fi puse de către vânători, în zona de habitat a micilor carnivore. "Probabil că baza de plecare va fi aerodromul de la Săuleşti, iar specialiştii noştri vor asigura asistenţa tehnică a programului. Vom lua legătura şi cu silvicultorii pentru distribuirea manuală a dozelor de vaccin. Populaţia nu trebuie să se teamă pentru că va fi res-pectat biotopul natural şi vor fi evitate zonele locuite", a afirmat directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, Marius Lăzărescu.

Suntem pe primul loc la turbare

Potrivit datelor strânse la nivelul DSVSA Hunedoara, în 2010 s-au înregistrat în judeţ 15 cazuri de infecţie cu turbare (rabie), cu unul mai puţin decât în 2009. Turbarea a afectat, anul trecut, 11 vulpi şi patru câini. România conduce detaşat într-un clasament al cazurilor de turbare la animale înregistrate în ţările din Uniunea Europeană. Rabia afectează în special populaţia de vulpi, carnivore care s-au înmulţit foarte mult, în România, în ultima vreme. Într-un raport din 2008, privind situaţia la nivel european, se arată că, din 1.127 de cazuri de vulpi infectate, 951 au fost raportate în ţara noastră. Această cifră reprezintă aproape 90 la sută din totalul cazurilor europene, ţările următoare în acest clasament înregistrând sub o sută de situaţii semnalate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite