Hunedoara: Măştile antigripă s-au vândut ca pâinea caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nimeni nu le garantează eficienţa, hunedorenii au dat iama în farmacii pentru a-şi achiziţiona măşti antigripă porcină.

Isteria gripei porcine capătă aspecte nebănuite în judeţul Hunedoara. Sute de hunedoreni au luat cu asalt farmaciile din judeţ pentru a-şi achiziţiona măşti de protecţie. Asta în pofida faptului că farmaciştii au explicat celor interesaţi că o astfel de mască nu are o eficienţă garantată împotriva virusului AH1N1.

„În mai puţin de două ore am epuizat tot stocul de măşti de protecţie. Şase sute de bucăţi. Am comandat altele, dar vor sosi abia mâine”, a declarat Iulia Mârza, farmacist în Deva. Situaţia este similară în toate farmaciile din judeţ. Ieri, la orele amiezii, nicio farmacie nu mai avea măşti de protecţie.

„Aşa ceva nu am crezut că e posibil. Am vândut peste 300 de măşti de protecţie în mai puţin de două ore. Nu mai avem niciuna şi am făcut o nouă comandă. Dar le primim abia mâine. Oamenii s-au speriat de declaraţiile făcute de cei la Ministerul Sănătăţii care vorbeau de zeci de mii de morţi. Altfel nu pot să-mi explic cererea asta mare”, a spus Irina Farcaş, farmacist în Hunedoara.

Cu toate acestea, măştile cumpărate de hunedoreni, la preţuri cuprinse între 0,5 şi 1,5 lei bucata, nu asigură o protecţie eficientă împotriva noului virus gripal. ,,Măştile sunt eficiente în cazul în care te afli la o distanţă de cel puţin o jumătate de metru, un metru, de o persoană suspectă sau diagnosticată cu gripă. În cazul în care această distanţă este mai mică, devin inutile. Mai indicate sunt măştile 3M, cu filtru, care au o eficienţă mult mai ridicată”, a declarat Antonela Oniciuc, medic primar boli infecţioase din cadrul Spitalului de Urgenţă Deva.


Profesorii s-au dotat cu măşti
Dascălii din localităţile Văii Jiului au dat iama în farmacii pentru a-şi procura măşti împotriva gripei porcine sau apelează la prieteni pentru a-şi face stocuri în cazul în care ar fi depistat un caz în şcoala unde predau. Cei care nu mai găsesc apelează la părinţii copiilor care sunt medici. Şi farmaciştii au făcut noi comenzi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite