Marin Dragomir este pe urmele lui Dracula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 9 ani, inginerul studiază istoria lui Vlad Ţepeş. Rezultatul muncii sale s-a concretizat într-o carte pe care vrea să o publice cât mai curând.

Pornind de la premisa că lucrurile cele mai importante se fac din pasiune în detrimentul unei pregătiri formale, hunedoreanul Marian Dragomir şi-a dedicat nouă ani din viaţă studiului istoriei lui Vlad Ţepeş. „Este un personaj istoric atât de controversat încât am decis să pornesc pe urmele sale. Astfel, pe parcursul a nouă ani am citit toate documentele şi cărţile care fac referire la acest domnitor. Mai mult, am vizitat 26 de localităţi din Ungaria şi România pentru a mă documenta la faţa locului”, spune Dragomir.

Din dorinţa de a vedea istoria cu propriii ochi, inginerul a parcurs peste 10.000 de kilometri, într-o aventură insolită, fotografiind cele mai importante locuri asupra cărora Vlad Ţepeş  şi-a pus amprenta de-a lungul vieţii. „Călătoriile mele s-au concretizat într-un album inedit de fotografii, însoţite de documentări ştiinţifice aprofundate, cu ajutorul cărora pasionaţii de istorie pot vedea şi citi informaţii inedite despre domnia lui Vlad Ţepeş”, spune hunedoreanul.
În opinia acestuia, analogia dintre Vlad Ţepeş şi contele Dracula este o mistificare pornită de la romanul irlandezului Bram Stoker.

„Un lucru este cert: Vlad Ţepeş era recunoscut pentru cruzimea sa. Dar de aici şi până la poveştile cu vampiri este cale lungă. E adevărat că, aşa cum am arătat şi în cartea mea, Vlad Ţepeş apare în multe picturi religioase expuse în bisericile Apusene ca fiind un personaj malefic. Spre exemplu, Ţepeş apare într-o pictură expusă într-o biserică din Viena ca fiind Pilat din Pont, cel care a ordonat răstignirea lui Isus”, explică Dragomir. De altfel, cartea lui Dragomir conţine foarte multe detalii insolite din viaţa acestui domnitor considerat a fi un brand al României.

Întrebări şi răspunsuri
Cartea dumneavoastră a fost supervizată de un istoric ?
Am prezentat manuscrisul profesorului universitar Constantin Răzachevici, care m-a încurajat şi mi-a oferit spre documentare încă câteva opere importante. Din punctul meu de vedere, cea mai completă carte despre Ţepeş este cea a istoricului Nicolae Stoicescu. Atâta doar că, fiind scrisă în 1976, este „îmbibată” de un patriotism exacerbat.

Care ar fi ineditul lucrării dumneavoastră?
În primul rând, cartea este structurată în capitole scurte, succinte, uşor de citit. În al doilea rând, în carte vor apărea foarte multe detalii grafice desenate de mine. Este vorba de reproduceri după picturi, sigilii şi documente. De asemenea, intenţionez să public şi o carte în care să folosesc scrisul de mână.

Profil
Născut. 1.09.1965
Studii. Facultatea de Electromecanică
Experienţă. Inginer
Familie. Necăsătorit

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite