Hunedoara: Mâna de lucru în cătuşe întreţine închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca deţinuţilor completează bugetul de criză a penitenciarului cu 25.000 de lei în fiecare lună.

În fiecare dimineaţă, aproximativ 100 de puşcăriaşi de la Penitenciarul Bârcea Mare pleacă la lucru. Ei reprezintă cea mai ieftină forţă de muncă de pe piaţă. Ora de lucru prestată de un deţinut se plăteşte cu 5,4 lei, bani care intră în majoritate în bugetul instituţiei.

Penitenciarul de lângă Deva are încheiate patru contracte de furnizare a mâinii de lucru cu întreprinzători ce activează în domeniul construcţiilor, zootehniei şi prelucrarea lemnului. Suma totală pe care Penitenciarul Bârcea Mare o încasează, în fiecare lună din munca deţinuţilor se ridică la 25.000 de lei. Potrivit comandantului instituţiei, comisarul-şef Emanoil Bota, aceste venituri salvează bugetul penitenciarului, mult diminuat în acest an de criză.

„În 2009,  pentru prima dată, nu am primit de la buget niciun ban pentru plata orelor suplimentare, a salariilor de merit şi a primelor de vacanţă. Niciun leu nu s-a alocat pentru pregătirea cadrelor de specialitate şi nici pentru reparaţiile curente din penitenciar. Reuşim să ne descurcăm cu veniturile proprii pe care ni le aduce munca deţinuţilor”, a spus Emanoil Bota.

Criză de gardieni

Potrivit sursei citate, penitenciarul ar putea oferi la muncă aproximativ 500 de deţinuţi. Există însă o piedică. „Penitenciarul are un deficit de personal de circa 33 la sută din necesar. Deşi cereri avem, nu putem asigura paza în afara penitenciarului a mai mult de 100 de oameni”, a mai declarat comisarul-şef.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite