Primarii, repetenţi la cursurile obligatorii privind gestionarea situaţiilor de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilii nu s-au implicat suficient în gestionarea inundaţiilor de anul trecut
Edilii nu s-au implicat suficient în gestionarea inundaţiilor de anul trecut

Din cei 207 membri ai administraţiei publice locale din întreg judeţul, doar 103 au semnat prezenţa la cursurile de pregătire a personalului din subordine în vederea gestionării eficiente a inundaţiilor, incendiilor şi calamităţilor naturale. Pentru refuzul lor, o parte dintre edili s-au ales cu amenzi.

Potrivit legislaţiei actuale, fiecare primar, viceprimar şi secretar din municipiile, oraşele şi comunele hunedorene este obligat să urmeze cursuri de pregătire a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă. Acestea se organizează la Centrul zonal de Protecţie Civilă din Cluj, însă numărul edililor care au dat cu subsemnatul este mult mai mic decât ar fi trebuit. ,,Din totalul de 207 membri ai administraţiei publice locale hunedorene doar 103 au urmat aceste cursuri. Pentru refuzul lor, primarii din Lupeni, Călan, Geoagiu, Balşa şi Beriu, viceprimarul din Călan şi secretarii din Călan şi Lupeni au fost amendaţi cu câte 25 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, locotenent Anemona Doda.

Absenţe motivate
Restul funcţionarilor publici şi-au motivat absenţa prin faptul că alegerile europarlamentare şi prezidenţiale au modificat programările iniţiale ale instructajului. ,,Membrii administraţiei publice locale sunt primii care trebuie să răspundă prompt în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Insist ca toţi cei care nu au urmat, încă, aceste cursuri, să o facă în acest an”, a adăugat Attila Dezsi, prefectul de Hunedoara şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Din cauză că edilii au absentat de la instruire, în timpul  inundaţiilor din 2009 s-au înregistrat o serie de deficienţe. Pe lângă neasigurarea stocurilor de materiale necesare împotriva calamităţilor naturale s-a observat şi neimplicarea comitetelor locale în gestionarea situaţiilor de urgenţă.
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite