Hunedoara: Mai mult de jumătate dintre deveni şi-au achitat taxele şi impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Mai mult de jumătate dintre deveni şi-au achitat taxele şi impozitele
Hunedoara: Mai mult de jumătate dintre deveni şi-au achitat taxele şi impozitele

Încasările sunt similare cu cele de anul trecut, aceeaşi perioadă, diferenţa fiind de doar cinci procente în minus.

Deşi criza financiară îşi spune cuvântul din plin în multe domenii de activitate, se pare că acest lucru nu este valabil atunci când vine vorba de taxe şi impozite. Cu toate că mulţi locuitori ai reşedinţei de judeţ se află de luni bune în căutarea unui loc de muncă, întrucât pe cel vechi l-au pierdut, asta nu-i împiedică să-şi achite taxele către administraţia locală, atunci când fac rost de bani.

Serviciul public de impozite si taxe de la Primăria Deva locale a încasat peste 65 la sută din impozitele datorate de deveni, aferente anului 2009. Diferenta faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este foarte mică, mai puţin cu circa cinci procente. ,,Persoanele fizice preferă să-şi plăteasca impozitele în termenele scadente, unii plătind la începutul anului impozitul aferent întregului an, iar alţii optând pentru plate în doua tranşe semestiale. Persoanele juridice, de obicei, preferă să plătească în apropierea termenelor scadente”, a declarat Cosmin Costa, viceprimar al municipiului Deva. 

Întâi impozitul, apoi alte nevoi

Mulţi locuitori ai oraşului de la poalele Cetăţii renunţă la haine sau să cumpere câte ceva prin casă, numai să ştie că nu au datorii către bugetul local. Persoanele de vârsta a treia sunt cele mai conştiincioase. ,,Am plătit în primele luni ale anului impozitul pe tot anul 2009. Am optat pentru plata integrală, într-o singură tranşă,  a taxelor datorate către Primărie, pentru a putea beneficia de acea reducere de câteva procente care se aplică în cazul în care îţi achiţi datoria din timp. Eu am achitat tot, şi pentru locuinţă, şi pentru maşină”, a spus Alexievici Ciortan, devean.

Terenurile, primele pe listă

Primăria Deva înregistrează cele mai multe încasări la impozitul pe terenuri, unde peste 70 la sută dintre contribuabili, atât persoane fizice cât şi juridice, şi-au achitat datoriile către municipalitate. Urmează apoi impozitul pe clădiri şi cel pe mijlocele de transport. Pentru cel de al doilea semestru al anului, data  până la care taxele şi impozitele locale pot fi plătite este 30 septembrie.

Încasări  la bugetul local

Devenii au achitat cele mai multe taxe şi impozite pentru terenuri şi clădiri, unde procentul încasărilor la bugetul local depăşeşte 70 la sută. La capitolul mijloace de transport s-au colectat doar 60 la sută din taxele aferente anului 2009. În cazul persoanelor juridice, cei mai mulţi bani s-au încasat tot pentru terenuri, iar cei mai puţini pentru clădiri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite