Lumina Crăciunului va fi adusă de colindători în rezervaţia Peştera Bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Devei şi a Hunedoarei împreună cu corul Mânăstirii Lainici organizează, mâine, un concert de colinde în Peştera Bolii de lângă Petroşani. Evenimentul se desfăşoară la iniţiativa postului local de televiziune Mondo TV din Valea Jiului şi este susţinut de către INSEMEX Petroşani, Compania Naţională a Huilei şi Asociaţia Petro Aqua, cea care are în custodie monumentul naturii.

„Lumina Crăciunului” vrea să aducă în prim plan potenţialul turistic şi tradiţiile zonei, spune Ionuţ Drăgotesc, directorul televiziunii locale care derulează evenimentul. “ În primul rând, evenimentul are legături directe cu Naşterea Mântuitorului. Aşa cum spune şi cultura ortodoxă, El s-a născut într-un loc răcoros, întunecat, într-o zi de iarnă, asemănător unei peşteri. Apoi, prin proiect, se doreşte promovarea Peşterii Bolii”, a declarat Drăgotesc. La eveniment a fost invitat şi părintele Gurie Georgiu - Episcopul Devei şi Hunedoarei, Marian Moise - una dintre cele mai importante voci ale muzicii bisericeşti din ţară, împreună cu Grupul Psaltic. Vor mai fi prezenţi Veta Biriş, Ciprian Roman şi grupurile de crai de la Băniţa şi de la Paroşeni.
Peştera Bolii se află la ieşirea din municipiul Petroşani în drumul spre Haţeg şi este o rezervaţie naturală, intrarea fiind făcută pe sub o arcadă săpată în munte ce are înălţimea de 46 de metri, iar din interiorul său izvorăşte pârâul Galbina.

Obiectivul turistic se găseşte la numai 150 de metri de şoseaua Petroşani - Haţeg (DN 66), iar în 1928 a devenit prima peşteră din ţara noastră care a beneficiat de iluminat artificial. Zeci de ani a fost abandonată, însă o asociaţie ecologică din Valea Jiului a reuşit după o muncă de un an de zile de muncă să o redea circuitului turistic, în anul 2006.  Datorită frumuseţii, în peşteră au fost turnate mai multe secvenţe pentru filmul „Legenda Nibelungilor”. După redarea în circuitului turistic, Peştera Bolii a fost gazda mai multor evenimente: o nuntă, un botez şi chiar un concert de muzică religioasă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite