PORTRET / Lorena Pascu, îndrăgostită de folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lorena Pascu
Lorena Pascu

La numai 15 ani, adolescenta are deja la activ un CD  cu 14 melodii de muzică populară.

Lorena Pascu a îndrăgit muzica din primii ani de viaţă. Mama sa a observat că fiica are ureche muzicală şi a încercat, de la început, să dezvolte talentul tinerei hunedorence. „De mică mi-a plăcut să cânt. Îmi plăcea să cânt împreună cu cei pe care-i auzeam la radio, televizor sau casetofon”, a declarat Lorena. Când a ajuns în clasa a-V-a, copila a fost remarcată  de profesorul său de muzică, Petru Androne Eli, care i-a propus să facă parte din corul „Vlăstarele Orăştiei”.

  

Această oportunitate a purtat-o pe Lorena pe unele dintre cele mai mari scene ale Europei. La numai 11 ani, micuţa a cunoscut succesul. „La prima mea ieşire din ţară, la prima mea apariţie pe o scenă, am simţit acei fiori, acele trăiri, emoţii…nu ştiu cum să le numesc, acele momente când eşti pe scenă şi publicul te aplaudă”, a spus tânăra. Lorena descrie astfel de clipe drept ceva înălţător, minute nemaipomenite în care spectatorii se bucură împreună cu artistul.

Neplăcerile au ambiţionat-o

Dorind să facă ceva individual, dar şi îndemnată de mama sa, micuţa artistă s-a înscris la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Deva, instituţie de învăţământ pe care a absolvit-o în vara lui 2009. În ascensiunea sa, tânăra nu a fost lipsită de neplăceri. La numai 12 ani ştia deja ce înseamnă răutatea şi invidia celor din jur. „Când am simţit că sunt înlăturată, m-am ambiţionat şi am vrut să demonstrez că pot. Astfel am început să lucrez la realizarea unui album, la vârsta de 14 ani. Eu adorm şi mă trezesc alături de cântec şi îmi doresc să determin cât mai mulţi oameni să adoarmă şi să se trezească ascultându-mi cântecele”, a spus Lorena.

               

Când şi-a ascultat piesele, la câteva luni după ce le-a înregistrat, tânăra s-a simţit mulţumită. O parte din succesul său îl datorează violonistului Costinel Pasc, cel care a ajutat-o în culegerea liniilor melodice şi stabilirea tonalităţilor. Textul a fost ,,opera" mamei sale, iar lista celor cărora Lorena le datorează câte un fragment din succesul său poate continua cu membrii orchestrei. Acum, când ascultă aceleaşi melodii, este de părere că putea face mult mai mult, lucru care nu poate denota decât progres.

Pasiune pentru costume populare
Cea de-a doua pasiune a Lorenei o constituie costumele populare, iar colecţia sa numără peste o sută de astfel de piese.
„De când am început să cânt, mă bucur mult mai mult atunci când primesc o vechitură, fie ea piesă de costum popular sau obiect casnic, decât atunci când mi se oferă orice haină la modă sau bijuterii”, a adăugat artista.

 

image
Lorena Pascu
Lorena Pascu
Lorena Pascu
Lorena Pascu
Lorena Pascu

Întrebări şi răspunsuri

Cum şi de unde reuşeşti să îţi achiziţionezi costume populare?
Uneori le cumpăr, iar alteori le primesc. Oricum, niciun costum nu ar avea viaţă dacă bunica din partea mamei nu le-ar recondiţiona cu mare migală, făcând din nişte zdrenţe rupte şi îngălbenite o adevărată artă.

Obişnuieşti să cânţi şi alt gen de muzică populară decât cel specific zonei?
Încă nu, pentru că nu sunt suficient de formată pentru aşa ceva.

Care este mesajul pe care îl transmiţi publicului prin melodiile tale?
Mesajul depinde de fiecare melodie în parte, întrucât unele au drept subiect familia, altele codrul şi dragostea.

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc, să leg prietenii, să desenez, să citesc, să-i fac pe alţii fericiţi făcându-le cadouri. Îmi plac foarte mult copiii mici, culorile violet şi turcoaz şi trandafirii. Dintre artiştii de profil îi amintesc pe Mariana Deac, Ionuţ Fulea, Mariana Anghel şi Ciprian Roman”, a spus Lorena.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii răi, invidioşi şi egoişti, nici persoanele care nu se ţin de cuvânt şi nu-şi respectă promisiunile”, a spus Lorena.

Lorena Pascu
Lorena Pascu

Profil
Născută. 10.06.1994, Hunedoara.
Educaţie. Elevă în clasa IX-a la Colegiul Naţional „Sabin Drăgoi” Deva.
Experienţă. Festivaluri de folclor, membră a corului „Vlăstarele Orăştiei”.
Familie. Singură la părinţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite