Lipsa unor suprafeţe agricole întinse alungă străinii care ar putea investi în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apetitul străinilor pentru a demara afaceri pe terenurile agricole din judeţul Hunedoara este redus din cauză că le este foarte greu să găsească suprafeţe agricole întinse. În acest context, investiţiile afaceriştilor străini în agricultură tind către zero.

Numărul oamenilor de afaceri străini care au investit în agricultură, în judeţul Hunedoara, este nesimnificativ dacă ne raportăm la celelalte judeţe vecine.  “Majoritatea terenurilor agricole din judeţul Hunedoara sunt împărţite în parcele mici astfel că nu sunt atractive pentru străini”, a declarat Ion Ştefan directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR ) Hunedoara.
Printre străinii care s-au încumetat să dezvolte exploataţii agricole se numără un francez care cultivă aproximativ 800 de hectare cu cereale şi floarea soarelui în localităţile Călan şi Bretea Mureşeană şi un cetăţean german care a luat în arendă 328 de hectare în localitatea Hărău pe care cultivă grâu şi orzoaică.
Au mai existat intenţii din partea unor italieni de a demara afeceri în domeniul viticol dar nu au reuşit să se înţeleagă cu toţi proprietarii de vie din comuna Şoimuş drept pentru care au renunţat. De asemenea, au mai fost nişte austrieci care cultivau dovleac ecologic pe 40 de hectare în zona oraşului Călan dar care în urmă cu doi ani s-au retras din afacere”, a declarat Doina Ştaier, inginer agronom în cadrul DADR Hunedoara.

Potrivit statisticilor DADR Hunedoara, suprafaţa totală a terenurilor agricole din judeţ însumează aproximativ 80.000 de hectare. Dintre acestea, doar 3.364 de hectare sunt administrate sub forma unor exploataţii agricole pe restul practicându-se aşa numita agricultură de subzistenţă. De asemenea, suprafeţele necultivate cresc de la an la an, astfel că în 2009, pe aproximativ 25 la sută din terenurile agricole existente în judeţul Hunedoara nu s-a cultivat nimic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite