Hunedoara: Lipsa banilor opreşte căldura de la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Lipsa banilor opreşte căldura de la bloc
Hunedoara: Lipsa banilor opreşte căldura de la bloc

Aproximativ 90 de asociaţii de proprietari din oraş s-au înscris în programul naţional de refacere a izolaţiei exterioare.

După evaluarea dosarelor depuse la Primăria Deva, doar  20 de asociaţii de proprietari din Deva au fost înscrise în programul guvernamental de reabilitare termică a blocurilor. Cu toate acestea, niciuna nu a început lucrările propriu-zise. Motivul: Guvernul nu a alocat niciun leu pentru acest program, deşi banii trebuia viraţi începând cu luna septembrie.
Conform unei Ordonanţe de Urgenţă, statul trebuia să suporte jumătate din aceste cheltuieli. Restul de 30 la sută este finanţat din bugetul local al Primăriei Deva, iar diferenţa de 20 la sută de către asociaţiile de proprietari.

 „Dacă primeam banii, în luna septembrie trebuia începute lucrările la cele 20 de blocuri intrate în programul de reabilitare termică. Noi încă aşteptăm, dar, dacă se întârzie prea mult, nu se mai poate face nimic, din cauza vremii nefavorabile. Pentru că nu avem banii, nu am putut face nici licitaţiile pentru desemnarea constructorilor”, a declarat viceprimarul municipiului Deva, Cosmin Costa.

 Locatarii, supăraţi  pe birocraţie

Cei mai revoltaţi sunt însă locatarii blocurilor care trebuia să intre în acest program. „Ni s-au cerut tot felul de adeziuni şi acum stăm şi aşteptăm. A trebuit să ducem o adevărată luptă cu vecinii care nu doreau această izolare termică pentru simplul motiv că nu puteau plăti ratele lunare. Acum aşteptăm ca lucrările să înceapă, dar ni s-a spus că nu sunt bani. Totul e o mare porcărie”, a spus, supărată, Ioana Demeter din Deva.

La ora actuală, există doar două blocuri în oraş care au beneficiat de astfel de reabilitări, iar banii pentru lucrări au venit exclusiv din bugetul local.

Au început pe cont propriu
În municipiul Hunedoara există foarte mulţi proprietari de apartamente care au început lucrări de reabilitare termică pe cont propriu. „Ştiu că s-a dat o lege prin care nu-ţi vei putea vinde apartamentul dacă nu este anvelopat termic. Deci această investiţie va trebui realizată cumva”, a spus Mircea Toader, proprietarul unui apartament din Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite