Hunedoara: Jucătorii hunedoreni pe Bursă au pierdut până la 70 la sută din banii investiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brokerii hunedoreni spun că piaţa bursieră românească are cel mai mare recul din lume, din cauza circumstanţelor agravante aduse de criza politică.

Mai puţin de 1.000 de hunedoreni se arată interesaţi la această oră de investiţiile la Bursă.  Numărul este mai mic de aproximativ cinci ori decât în perioada marelui „boom” bursier din anul 2007.

Potrivit brokerului Ovidiu Şerdean, în 2009 criza a redus în judeţ numărul investitorilor noi la Bursă la un procent de doar 5 la sută din numărul new entry-urilor avute în urmă cu doi ani.

Scăderea valorii investiţiei pe Bursă faţă de vara anului 2007 se cuantifică la un procent de  până la 70 la sută. De exemplu, o persoană care a cumpărat la apogeul bursei acţiuni de 1.000 de lei, acum, în medie, acestea valorează doar 300 de lei. Circa 80 la sută din hunedorenii care au plasamente la Bursă sunt investitori „captivi” aşteptând, pasiv, un reviriment al pieţei bursiere ca să-şi poate recupera banii. 

În plus, criza politică prelungită face şi mai grea viaţa investitorilor la Bursă. „În 2009 evoluţia Bursei de la Bucureşti a fost în sincron perfect cu cea americană înregistrând o creştere de 300 la sută. Din luna septembrie, din cauză că nu avem Guvern, când în SUA scăderea este de 1 %,  la noi este de 6 %”, precizează Ovidiu Şerdean.

Investiţiile hunedorenilor

În medie, hunedorenii care au „jucat”  în acest an pe Bursă  au investit între 1.000 şi 5.000 de euro. În 2007, valoarea medie a investiţiei reprezenta în euro un număr cu cinci cifre.  Portofoliul recomandat de broker a cuprins SIF-urile, instituţiile bancare şi companii care dezvoltă proiecte în domeniul gazelor naturale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite