HUNEDOARA: Portret - Iuliana Moldovan este psiholog militant pro-vita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce aproape 20 de ani a lucrat în domeniul utilajelor grele, al pieselor de maşini şi în comerţ, Iulia şi-a găsit adevărata vocaţie: psiholog, militant pro-vita.

PROFIL
Născută. 20.07.1967, Hunedoara
Educaţie. Facultatea de Electromecanică Hunedoara, Facultatea de Psihologie „Vasile Goldiş” Arad
Experienţă. 6 ani în mişcarea pro-life, coordonatoarea centrului de consiliere „MAMA Miriam“
Familie. Căsătorită, două fete

A vrut, iniţial, să studieze fizică atomică sau la Facultatea de Construcţii din Cluj, dar s-a bucurat că nu a luat examenul de admitere pentru că îl cunoscuse deja pe cel care avea să-i fie soţ şi se temea că distanţa ar putea să le strice relaţia. S-a căsătorit, dar la facultate nu a renunţat: a făcut electromecanică, deşi a trăit cu senzaţia că nu i se potriveşte. După terminarea studiilor, timp de 17 ani, a lucrat contabilă la Întreprinderea de Utilaj Greu din Peştiş.

Psihologul de la casierie
„Făceam şi muncă de casierie şi, pentru că lucram cu bani, eram singura, în afara directorului, care avea un birou numai al ei. Probabil din cauză că era singurul loc din firmă unde se putea vorbi «între patru pereţi», dar şi pentru că eu sunt o persoană empatică şi prietenoasă, toţi veneau să mi se destăinuie. Niciodată nu m-aş fi gândit că voi ajunge să fac din asta o meserie”, a povestit Iulia. După aproape două decenii petrecute în întreprindere a refuzat să mai lucreze acolo în momentul în care ar fi trebuit să preia gestiunea societăţii. „Din cunoştinţele mele de mecanică îmi dădeam seama că erau lucruri neconforme în inventare şi eram sub o presiune enormă la gândul că voi fi răspunzătoare pentru asta”, a mărturisit Iulia. A decis să plece şi a lucrat o vreme în domeniul auto, apoi într-un supermarket, dar simţea în continuare că nu îşi găsise locul.

Consiliere, dar şi sprijin material
A ales să stea o vreme în şomaj, iar apoi a întâlnit-o pe Lucia Petrilă, fondatoarea asociaţiei M.A.M.A. („Misiunea Acţiunea Milei Arad”), care dorea să deschidă o filială şi la Hunedoara. Şomeră fiind, a făcut voluntariat câteva luni bune la centrul nou înfiinţat MAMA Miriam, după un stagiu de training în urma căruia a câştigat abilităţile necesare unui consilier în criză de sarcină, metode de contracepţie şi pregătire prenatală. Apoi şi-a dat seama că asta era ceea ce căutase toată viaţa. S-a înscris din nou la facultate, de această dată la psihologie şi a devenit coordonatoarea filialei.
De la mai puţin de 200 de hunedorence care au beneficiat de serviciile centrului în 2004, anul deschiderii, cifra anuală a ajuns la aproape 900 şi s-a menţinut constantă în ultimii ani. În afara serviciilor de consiliere, centrul condus de Iulia oferă teste de sarcină gratuit, hăinuţe, dar şi trusouri pentru nou-născuţii beneficiarelor.

Întrebări şi răspunsuri

Din ce categorie de vârstă fac parte femeile care vi se adresează?
80% din ele sunt adolescente, dar avem şi femei care vin pentru pregătirea prenatală. Îi încurajăm să vină şi pe viitorii tătici. La a doua sarcină ştii deja ce va urma, dar femeile care aşteaptă să nască pentru prima oară sunt uneori speriate.

Care este problema cel mai frecvent întâlnită?
Criza de sarcină, mai ales la adolescente care nu ştiu nimic despre sarcină, BTS şi riscuri sau ce ştiu e de multe ori eronat.

Care sunt sursele de finanţare ale centrului?
Primim finanţare din Statele Unite, dar avem o mulţime de alţi colaboratori, în Olanda, dar şi în ţară, printre care organizaţia „Copiii noştri”.

Ce-i place
„Să citesc. În ultima vreme mai mult carte de specialitate. Când îmi pică în mână un roman bun trebuie să «pun frână». Astfel, mă captivează aşa de tare, încât nu mai pot să las volumul din mână, în detrimentul familiei mele”.

Ce nu-i place
Hunedoreanca şi-ar dori ca lumea să fie mai implicată, oamenii mai informaţi, iar femeile să nu mai ajungă să facă întreruperi de sarcină, pe care Iulia le consideră crime şi în acelaşi timp situaţii generatoare de suferinţă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite