Isteria căpușelor atinge cote alarmante. Zeci de hunedoreni iau cu asalt serviciul de Urgență

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 100 de hunedoreni s-au prezentat în această săptămână la Spitalul Județean din Deva speriați că au fost mușcați de căpușe. Nicio persoană nu a fost internată, spun medicii. Oamenii sunt speriați și din cauza mesajelor alarmiste prezentate de mass-media.

La Unitatea de Primiri Urgenţe Deva, se prezintă zilnic un număr tot mai mare de persoane care au fost înţepate de căpuşe sau prezintă diferite simptome generate de aceste insecte parazite. „În decurs de 24 de ore, la Unitatea de Primiri Urgenţe Deva se prezintă aproximativ 15 persoane care au fost înţepate de aceste insecte parazite. Din fericire, pentru niciuna dintre aceste persoane nu a fost necesară internarea. Totodată, procedura de extragere a insectei şi medicamentaţia dată de medici este relativ uşoară. Astfel, în unele cazuri se face anestezie locală, se extrage căpuşa, apoi se dezinfectează locul cu metadină, după care se administrează antitetanic prin injectare. Pacientului i se prescrie o reţetă, pe bază de antibiotic, cu spectru larg, pentru prevenirea unei infecţii”, a declarat medicul şef Popa Tănase, de la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva - Hunedoara. Primele simptome, care apar în urma muşcăturii de căpuşă, sunt starea de slăbiciune, dureri la nivelul membrelor, eritem al pielii (o inflamaţie – n.r.), inflamarea glandelor limfatice sau simptome de gripă. În cazul în care se ignoră aceste simptome, starea de sănătate se poate agrava astfel încât se poate instala boala Lyme, care, nedescoperită la timp, poate fi fatală. De aceea, persoanele înţepate de căpuşe trebuie să se prezinte în cel mai scurt timp la medic, pentru tratarea şi administrarea unui tratament corect. Mai mult, farmaciştii recomandă hunedorenilor ca măsură de precauţie aplicarea unei loţiuni care ţine atât ţânţarii, cât şi aceste insecte parazite la distanţă de corp, pe o perioadă de şase ore.

Și farmaciile veterinare au fost luate cu asalt, de la începutul acestei luni, de către hunedoreni, care vor să-şi protejeze animalele de căpuşe şi alţi paraziţi. ‚‚Vânzarea numărului de produse antiparazitare externe şi de contact, zgărzi şi alte soluţii, a crescut în această perioadă cu peste 30 la sută. Hunedorenii trebuie să ştie că o căpuşă care s-a instalat pe un câine nu se va muta niciodată pe om. Aceste insecte parazite pot fi contactate de om doar din vegetaţie. De asemenea, boala Lyme se transmite doar prin muşcătura unui parazit infectat cu acest virus”, a precizat medicul veterinar Constantin Mihăilă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite