PORTRET: Iosif Badea, maestrul origami 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Badea
Iosif Badea

Tânărul este singurul devean care poate transforma hârtia în lebede, păuni sau elefanţi. El a început să creeze origami în toamna anului trecut.

Oti Badea, aşa cum îi spun prietenii, a început să construiască figurine origami după ce l-a văzut pe Michael Scofield, personajul principal din Prison Break, realizând o lebădă. Curios, a căutat repede pe Internet să vadă cum se face. Aşa a aflat că arta aceasta se împarte în două mari categorii: origami (simplu) şi origami 3D. El a ales cea de-a doua variantă, care permite „creatorului” să dea viaţă celor mai năstruşnice idei, iar după ce a studiat maniera de lucru, s-a apucat de treabă.

Munceşte ore în şir acasă pentru a realiza cu precădere lebede; aceasta este „specialitatea” lui, dar Oti are în colecţia de vreo 30 de piese şi elefanţi, vulpiţe, păuni, ursuleţi panda, fluturi şi peşti. A făcut, îmbinând piesă cu piesă, şi o felie mare de pepene cu sâmburi negri şi tot tacâmul, dar povesteşte că în viitorul imediat are de gând să treacă la prima lui creaţie origami cu oameni: un cuplu întruchipând un mire şi o mireasă, de o jumătate de metru.

10 ore pentru o lebădă

Dacă întrebi în stânga şi-n dreapta, printre cunoscători, afli că nu e nimeni în judeţ care să mai facă asemenea figurine complicate, în manieră tridimensională. Cel puţin nimeni nu ştie să mai fie vreun hunedorean la fel de pasionat de această artă asiatică, precum e Iosif Badea. Când diriginta lui a văzut minunăţiile care-i ies din mâini a organizat o expoziţie în liceu cu figurinele lui Oti. Colegii au venit, au admirat, s-au mirat, dar au zis că ei nu ar putea niciodată să aibă atâta răbdare. „Aş fi dispus să învăţ şi pe alţii, dacă aş avea pe cine. Colegii mei, însă, au fost foarte surprinşi, dar niciunul nu mi-a cerut să îi arăt cum să lucreze origami”, a mărturisit Oti, care adaugă că nici măcar el nu poate să muncească atâtea ore fără câteva pauze.

No title



Lebădă record

I-ar plăcea să facă origami toată viaţa şi să poată trăi din asta. Preţurile sunt suficient de mari cât să îşi facă rost de bani de buzunar, însă singura piesă pe care i-a cumpărat-o chiar profesorul său de sport a costat doar 30 de lei, mult sub valoarea celor care se vând prin internet.
Oricum, Oti spune că un maestru origami găseşte destul de rar cumpărători, mai ales la noi, unde arta asiatică nu este la fel de apreciată precum în Japonia sau în Statele Unite. Între timp, liceeanul ticluieşte planuri despre cum să facă o lebădă tridimensională îndeajuns de mare, încât să-i fie omologată în Cartea Recordurilor.

No title
No title

întrebări şi răspunsuri

Care este recordul actual la origami?

La origami simplu e vorba tot de o lebădă, înaltă de câteva zeci de metri, mai mare decât un bloc de zece etaje. La origami 3D, însă, deocamdată nu am găsit nimic omologat.

Manuale de origami ai găsit?
Tot ce am învăţat, am văzut pe Internet, pe YouTube sau pe alte site-uri. Acolo sunt filmuleţe care îţi arată detaliat cum trebuie să faci o anumită figurină şi găseşti foarte multe modele, în special animale şi fructe.

La ce facultate unde să studiezi?
La Geografia turismului, la Cluj-Napoca sau la Sibiu. Ies destul de frecvent cu prietenii prin oraşele din ţară. Îmi place să văd locuri noi. Cu ei am fost la Alba, la Bucureşti, în Târgu-Mureş, Sibiu, Arad ori la munte, pe Transfăgărăşan.

image

Ce-i place
„Fotbalul. Am jucat în echipa liceului, dar joc şi la bloc, cu prietenii mei. Îmi place şi să fotografiez. Deocamdată nu am decât un aparat digital neperformant, dar aştept să primesc cadou unul profesional”, a spus Iosif.

Ce nu-i place
„Nu ştiu. Chiar nu sunt lucruri aşa... care să nu-mi placă. Nu pot să mă gândesc la nimic.”

No title

Profil
Născut. 13.11.1992, Deva.
Educaţie. Liceul Teoretic “Traian” din Deva, clasa a X-a.
Familie. O soră cu doi ani mai mare, Ligia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite