PORTRET: Tânărul Ionuţ Tolontan este campion la canoe, pasionat de ciclism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a început să vină la baza nautică numai pentru distracţie şi în ciuda înălţimii care îl dezavantajează, Ionuţ a ajuns vicecampion naţional la canoe-dublu.

Tocmai a terminat clasa a şaptea şi până acum a reuşit să obţină mai multe medalii la competiţiile regionale, dar cea mai importantă reuşită a lui este că a devenit vicecampion la canoe, la dublu, împreună cu coechipierul său Alin Blenovici. Dintre toţi colegii săi de antrenamente, Ionuţ are cea mai mică înălţime, raportat la cei 14 ani ai săi şi se amuză copios, făcând pe bufonul în faţa tuturor. De altfel, adolescentul povesteşte că, inclusiv la canoe a venit tot pentru distracţie şi recunoaşte că statura sa nu îl prea ajută.

La canoe trebuie să ai forţă când mânuieşti pagaia, iar Ionuţ pare să fi rămas cu doi sau trei ani în urmă faţă de ceilalţi băieţi împreună cu care taie zilnic, de primăvara şi până toamna târziu, faţa lacului Cinciş. Deşi la toamnă va intra în ultima clasă de gimnaziu, pare mai degrabă un boboc de-a cincea. Cu toate astea nu se lasă mai prejos, iar reuşita lui e cu atât mai meritorie.

Mai uşor în doi

„Am venit aici de când eram foarte mic. Îl însoţeam pe fratele meu, care acum are 18 ani. Într-o zi, am început şi eu antrenamentele. Îmi place, pentru că, deşi muncim mult, e şi multă distracţie, mai ales vara când, pe lângă vâslitul intens, te mai poţi bucura şi de o baie, dar şi de soare”, a spus Ionuţ. Ionuţ spune că cel mai bine e să lucrezi în echipă, pentru că, dacă la simplu trebuie să te descurci de unul singur, la dublu te mai ajută şi coechipierul. În acest caz e foarte important, însă, echilibrul şi ritmul pe care trebui să îl aibă cei doi. Odinioară, la Baza Nautică de la Cinciş se făcea şi caiac, ba mai mult, chiar şi fetele puteau să se antreneze aici. Între timp, s-a constatat că hunedorenii nu prea au aptitudini  pentru asta şi că sunt făcuţi mai degrabă pentru canoe, aşa că l-a caiac s-a renunţat de tot.

Cu bicicleta, la Dăbâca

În afară de canoe, lui Ionuţ îi plac plimbările cu bicicleta şi spune că a bătut toate dealurile din Ţinutul Pădurenilor împreună cu prietenii săi, până sus, înspre Dăbâca şi Florese. Îl mai tentează şi câte-o „vacanţă” prelungită de la antrenamente, însă pentru că asta ar anula mare parte din abilităţile dobândite pe parcursul pregătirii antrenorul, Gavrilă Drăgoi, e cu ochii pe el şi îi reaminteşte de fiecare dată că fără foarte multă muncă visul adolescentului de a ajunge la Dinamo nu se va putea realiza.

Întrebări şi răspunsuri
Care este următoarea competiţie la care vei participa?
În 18 iunie începe la Hunedoara, pe lacul Cinciş, concursul Memorialul „Paul Barna” şi vor veni sportivi din Arad, Timiş Călăraşi, Caracal, Dăbuleni, Turnu Măgurele, Satu Mare şi Bucureşti, peste 120 de sportivi.

Câţi kilometri parcurgi zilnic cu canoea?
Cel mai puţin 4 şi cel mai mult 8, deci în total 12 kilometri în fiecare zi, pentru că noi facem cel puţin câte două antrenamente în fiecare zi.

Ce-i place
„Cu bicicleta îmi place mult să ies în natură, dar niciodată singur, că nu are farmec şi chiar şi la antrenamente e destul de plăcut. Peisajul la noi, la Cinciş, e superb. Nu te plictiseşti niciodată”, a spus Ionuţ.

Ce nu-i place
„Mi-aş dori mai multe locuri unde tinerii să îşi petreacă timpul liber şi mai multă curăţenie”, a mai spus Ionuţ.

Profil
Născut. 24.12.1996, Hunedoara
Educaţie. Şcoala Generală Teliuc
Performanţă. Vicecampion naţional la dublu
Familie. Un frate şi două surori

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite