Ioan Nasta este îmblânzitorul de porci mistreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Nasta
Ioan Nasta

De mai bine de cinci ani, hunedoreanul Ioan Nasta creşte în gospodăria sa din satul Cucuiş adevărate turme de porci mistreţi, dar şi fazani sau raţe sălbatice. Ideea de a creşte porci mistreţi i-a dat-o un neamţ.

Lui Ioan Nasta, ideea de a creşte porci mistreţi i-a dat-o un neamţ, aciuat prin judeţul Hunedoara, cu care discuta despre ce ar trebui să vândă un ţăran care creşte animale. „Neamţul mi-a spus atunci: «Nea` Ion, dacă vrei profit vinde şi tu ce nu are nimeni»”, a povestit fermierul. Prima dată a văzut un pui de porc mistreţ scos la vânzare într-un târg din Alba Iulia.

„În prima fază am rămas surprins să văd un pui de porc mistreţ. Apoi, mi-am adus aminte de ce mi-a spus neamţul. Aşa că, în final, am plecat de acolo cu trei exemplare, două fiind aduse de proprietar de acasă”, a adăugat Nasta.

Puii de porc mistreţ au fost crescuţi de Nasta, care intra în permanenţă la ei în coteţ şi îi hrănea cu porumb, tărâţe şi lucernă. „Mistreţul creşte mult mai repede decât un porc obişnuit. Într-un an ajunge şi la 300 de kilograme. Am început să-i înmulţesc şi să-i vând, iar afacerea merge foarte bine. Practic, am găsit ceea ce mi-a spus neamţul ăla. Un animal pe care nu-l are oricine”, a mai spus hunedoreanul.

Mistreţul fără colţi de argint

Toţi cei care trec pragul gospodăriei hunedoreanului rămân impresionaţi să vadă cum unul dintre exemplarele crescute de Ioan Nasta, un porc mistreţ de dimensiuni impresionante, vine la stăpânul său fără a da semne de agresivitate. „L-am crescut de mic şi nu are ce rău să-mi facă. Acum doi ani am vândut un exemplar de aproape 300 de kilograme unei grădini zoologice din ţară. Când au venit să-l ia, cei de la grădina zoologică au vrut să-l tranchilizeze. Au rămas muţi de uimire când am condus animalul în cuşca special pregătită. Nu le venea să creadă că porcul mistreţ nu mă atacă”, a explicat Nasta.

Folosit de vânători

De altfel, în gospodăria hunedoreanului vin şi vânătorii care şi-au achiziţionat copoi de vânătoare. „Oamenii vin aici să verifice dacă animalul se teme de porci mistreţi. Aşa că dau drumul copoiului în grădina unde este porcul mistreţ. Dacă câinele este agresiv şi atacă porcul mistreţ, e în regulă. Dacă nu, înseamnă că a dat banii degeaba pe câine”, a precizat hunedoreanul.

La această dată, în curtea lui Ioan Nasta din satul Cucuiş cresc două scroafe, un mascul şi 15 pui. „Cât scroafele au pui, le dau drumul afară din curte. Umblă câteva ore prin pădure, după care se întorc la coteţul lor unde au puii. De altfel, oamenii din sat s-au obişnuit cu ele”, a spus Nasta.
Bărbatul mai creşte un căprior, fazani sălbatici, are un mic iaz cu crapi şi şase raţe sălbatice.

Întrebări şi răspunsuri
Cum se înţeleg porcii mistreţi cu cei domestici?
Eu am şi 40 de porci domestici. Dar am grijă să nu se prea intersecteze prin curte. Se tolerează, dar uneori mistreţii au tendinţe teritoriale.

De unde aveţi puiul de căprior?
L-am găsit în pădure acum patru ani. L-am hrănit cu biberonul, iar acum a devenit un bărbat în toată regula. Sunt singurul din familie care are curajul să se apropie de el.

Este mai bună carnea de porc mistreţ decât cea de porc domestic?
Da. E mult mai gustoasă. Eu în fiecare an, de Crăciun, tai un porc domestic şi unul sălbatic. Carnea de porc mistreţ se termină imediat. E mai fragedă şi fără grăsimi.

Ce-i place
Lui Nasta îi place să încrucişeze animalele sălbatice cu cele domestice. „Am încrucişat găinuşe americane cu fazani, căpriorul cu o capră domestică. Urmează raţele sălbatice cu cele domestice. Rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor”, a spus bărbatul.

Ce nu-i place
„Nu suport oamenii care spun că nu pot face un lucru. Nu-mi plac incompetenţii şi cei care se plâng tot timpul. Sau cei care găsesc mereu o scuză”, a mai spus îmblânzitorul de mistreţi.

Profil
Născut. 16.09.1955
Studii. Medii
Familie. Căsătorit, are doi copii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite