PORTRET Hunedoreanul Ioan Herman este pictorul pasionat de cosmos şi religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Herman
Ioan Herman

Artistul şi-a lansat, recent, cea de-a şasea expoziţie personală, în care aduce în prim plan sfera, atât ca simbol al universului, cât şi al vieţii cotidiene.

Nu el a ales pictura, ci pictura l-a ales pe el. Autocaracterizându-se drept o persoană introvertită, Ioan Herman spune că prin culoare se exprimă cel mai bine. Chiar dacă unii îi spun talent, el pune totul pe seama intuiţiei. „Doar în liniştea atelierului reuşesc să-mi găsesc cuvintele, să spun ceea ce poate verbal nu izbutesc la fel de bine. Mă simt atras de pictură şi nu de sculptură, spre exemplu, pentru că singura care continuă să mă farmece este culoarea”, a declarat Ioan Herman. Primele sale lucrări le-a vernisat în perioada studenţiei, iar cea de-a şasea expoziţie personală a sa a inaugurat-o la începutul acestei săptămâni, pe simezele Galeriei de Artă „Forma” din municipiul Deva.

Artistul aduce în prim plan universul cosmic şi misterele sale, foloseşte drept simbol sfera, interpretată atât din punct de vedere al preocupărilor personale, cât şi al universului. A vrut să surprindă atât „megagalaxia, cât şi mijlocul atomului, pentru că undeva la mijloc mă regăsesc pe mine”. Cea de-a doua tendinţă care se evidenţiază în lucările sale este aspectul mistic, întrucât operele sale includ o serie de Hrist-uri (Hristos), fie simbolul crucii, fie pe cel al triunghiului. „Deşi obişnuiesc să studiez astronomia şi fizica, ceea ce ţine de univers, bineînţeles, la nivel de amator, există o serie de lucruri pentru care ştiinţa nu poate oferi niciun răspuns. Aici intervine partea creaţionistă a lumii”, a adăugat artistul. Chiar dacă are şi lucrări de altă factură, vegetală sau minerală, întotdeuna merge pe abstract.

Pictorul de la catedră

Profesor de educaţie vizuală la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” din Deva, Ioan Herman încearcă să lase tânăra generaţie „să fure meserie”. Spune că nu există diferenţe majore între actualii săi cursanţi şi cei din urmă cu zeci de ani, pentru că acum, ca şi atunci, există elevi interesaţi de artă sau de total alte preocupări.

Singurul aspect aparte poate fi considerat doar Internetul, viteza informaţiei fiind total alta faţă de trecut. Consider că un calculator se transformă la un momendat dat într-o dependenţă care te rupe de adevărata lume, îţi interzice să mai admiri frumuseţea unui peisaj natural sau al unei simple pietre”, a precizat profesorul. S-a făcut dascăl pentru că îi place să lucreze cu copiii, iar atunci când nu se află la catedră poate fi găsit în atelier, loc în care îşi petrece cea mai mare parte din vacanţele şcolare.

Întrebări şi răspunsuri
Ce faceţi atunci când nu predaţi şi nu pictaţi?
Grădinăresc împreună cu soţia. Ador să lucrez în plină natură, să fac agricultură, dar şi să „trag la betoane”, să fiu constructor.

Se poate trăi din artă la ora actuală?
Categoric, nu. Dacă nu faci şi altceva pe lângă artă, nu ai cum să supravieţuieşti, mai ales în vremuri de criză.

Expoziţia este una cu vânzare?
Fiecare din cele 20 de lucrări poate fi achiziţionată contracost. Până acum am reuşit să vând însă doar câteva.

Ce-i place
„Îmi place viaţa, tocmai de aceea sunt într-o cercetare continuă, urmăresc tot ceea ce e nou. Îmi place să fiu activ şi să mă implic”, a spus Herman.

Ce nu-i place
„Nu-mi place kitsch-ul, indiferent de forma în care se manifestă. Nu-mi place nici faptul că lumea de azi are un comportament tot mai violent”, a spus pictorul.

Profil
NĂSCUT. 24.11.1955, Ilia
EDUCAŢIE. Absolvent al Academiei de Artă şi Design Cluj-Napoca, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1992
CARIERĂ. Pictează de trei decenii, o serie de expoziţii personale şi de grup
FAMILIE. Un copil

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite