Incompetență sau interese obscure la Primăria Hunedoara, în afacerea asfaltărilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Hada.
Ovidiu Hada.

După ce timp de mai bine de o lună, primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada a afirmat că licitația privind atribuirea contractului de 10 milioane de euro pentru asflatarea străzilor din oraș a fost blocată de interese politice, raportul Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice dovedește contrariul.

Concluziile raportului Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, stipulate în ultimele două pagini ale documentului, atestă că Primăria Hunedoara a încălcat prevederile legislaţiei române şi UE, privind publicitatea. Mai mult, continuarea procedurilor de atribuire ar fi dus la aplicarea unor penalităţi de 25 la sută din valoarea contractului, adică aproape două milioane de euro !

În fapt, se arată în paginile raportului, edilii hunedoreni au încercat să decaleze termenul de deschidere a ofertelor, invocând complexitatea procedurii de atribuire, dar şi numeroasele solicitări de clarificări depuse de ofertanţi. Numai că Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a respins anunţul de erată, publicat de autoritatea contractantă pe SEAP, pe motiv că este tardiv şi încalcă prevederile legale. În concluzie, s-a decis anularea procedurii de atribuire a lucrării şi reluarea ei la o dată ulterioară.

Silenzio stampa la primărie

Interesant este faptul că primarul Ovidiu Hada a refuzat să comenteze raportul celor de la Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice. Asta după ce timp  de aproape șase luni a susținut continuu că licitația a fost boicotată de adversarii săi politici.
Monica Rada, consiliera primarului a declarat, la rândul ei, că nu poate să comenteze raportul. A precizat în că, “ în data de 30 septembrie au fost deschise ofertele şi, după studierea dosarelor depuse de cei cinci ofertanţi, va fi anunţat câştigătorul licitației”, a spus Rada.

În fapt, licitația pentru asfaltarea străzilor din municipiul Hunedoara a avut parte de două amânări. Prima la sfârșitul lunii iunie când primarul Ovidiu Hada afirma că „firmele care şi-au arătat interesul pentru această amplă operaţiune de asfaltare şi care au intrat, conform legii, în posesia caietului de sarcini, au solicitat amânarea licitaţiei, motivând că au nevoie de timp pentru a studia documentaţia. Licitaţia a fost programată pentru data de 11 iulie şi este ultima amânare pe care consiliul local o va aproba. Preconizez că lucrările vor începe spre sfârşitul lunii august”, declara, în luna mai, Ovidiu Hada  primarul municipiului Hunedoara.

Al doilea scandal a pornit în luna august. Primarul Ovidiu Hada a cerut din nou amânarea licitației pe motiv că firma Olbia Renold Construct SRL, condusă de Jeanin Antonescu, a depus recurs în contencios administrativ la o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, instituţie care i-a respins contestaţiile ca nefondate. “Potrivit legii, primarul Hada putea să continue licitația fără să țină cont de contestația mea. Nu a făcut-o pentru că nu i-a ieșit pasența cu firma care trebuia să câștige acest contract”, a spus Jeanin Antonescu.

Cu toate acestea Ovidiu Hada a declarat că a luat această decizie pentru că firma ar fi tergiversat nepermis de mult începerea lucrărilor prin procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește articolul pe larg în săptămânalul ADS Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite