Legea flexului: Trei familii din municipiul Deva au fost debranşate forţat de vecini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei familii din Deva au rămas fără apă caldă şi căldură pentru că vecinii lor au decis să nu mai plătească cota comună la factura de încălzire. Pentru că cele trei familii erau singurele deservite de ţevile comune, vecinii i-au debranşat forţat.  Rămaşi fără sursă de căldură în pragul iernii, cei afectaţi  au cerut ajutorul Poliţiei şi primăriei considerând că asupra lor s-a comis un abuz

Familiile Sav, Zerbea şi Muntean, din blocul 16 A din Deva, s-au trezit peste noapte fără apă caldă la robinete. Interesându-se despre ce e vorba ei au aflat cu stupoare că vecinii le-au tăiat şi ţevile de încălzire, oamenii riscând să-şi petreacă iarna în frig. Cele trei familii formau o minoritate în bloc, fiind singurele rămase branşate la sistemul public de încălzire, restul, până la 14,  folosindu-se de centrale de apartament.

  „Este dreptul nostru să decidem cine este furnizorul de servicii termice. Nu mi se pare normal ca proprii noştrii vecini să intre în beci şi să ne taie ţevile cu flexul. Ne-au lăsat fără apa caldă şi în perspectivă fără căldură acum la început de sezon rece. Este un abuz şi suntem revoltaţi”, spune Daniela Sav.

Situaţia este asemănătoare şi pentru familia Zerbea. „Ca să ne spălăm a trebuit să cumpăr un boiler pe care îl montez acum în baie. Nu am înţeles cu ce drept vecinii ne-au debranşat. Mai ales că pentru reţeaua de apă caldă nu se plătesc cote indivize. În plus, nu au anunţat pe nimeni de intenţia lor şi au acţionat pe ascuns.  Ne-am adresat poliţiei şi administraţiei locale ca să se rezolve problema noastră”, spune Manse Zerbea.

image

Manse Zerbea şi-a montat de nevoie boiler ca să se poată spăla

Exces de zel

Potrivit lui Virgil Grigore, preşedintele Asociaţiei de Proprietari numărul 89 de care aparţine blocul 16 A, totul este legal. „Am avut în 29 august o şedinţă pe Asociaţie în care majoritatea locatarii au votat, conform legii,  debranşarea blocului de la sistemul public de încălzire. Oamenii nu mai vor să plătească cota comună la factura de încălzire, parte din factura totală ce revine spaţiilor comune, ţevi din pivniţă şi coloanele care trec prin fiecare apartament. Pentru aceste ţevi anul trecut fiecare apartament a plătit în plus circa 50 de lei”, spune Virgil Grigore.

Acesta precizează că Asociaţia a întocmit toate documentele necesare şi a informat furnizorul de agent termic,  Electrocentrale Mintia. Pentru că nu au vrut să rişte încă o iarnă cu plata cotei comune, oamenii s-au grăbit să debranşeze cele trei familii înainte de încărcarea instalaţiilor. Privitor la tăierea ţevilor de apă caldă, şeful asociaţiei de proprietari recunoaşte că s-a făcut exces de zel.

image

Virgil Grigore, preşedintele asociaţiei de proprietari, spune că totul este legal, dar că la apa caldă s-a făcut exces de zel


Rebranşarea sau amenda

Într-o adresă remisă Asociaţiei de Proprietari numărul 89, şeful atelierului producţie termoficare de la Electrocentrale Deva, Dorel Cocota.  avertizează asociaţia că a procedat ilegal şi o somează să refacă, circuitele de alimentare cu agent termic secundar pentru cele trei familii. Potrivit legii, pentru a debranşa blocul de la reţeaua de termoficare publică, asociaţia trebuia să anunţe furnizorul cu 30 de zile înaintea debranşării, iar operaţiunea nu se poate face decât de acesta în termen de 45 de zile de la primirea anunţului.

Sesizată privitor la această stare de fapt, Corina Oprişiu, city-manager al Devei, a declarat că va analiza situaţia, iar dacă se dovedeşte că s-a făcut o ilegalitate,  preşedintele Asociaţiei de Proprietari 89 riscă o amendă de la 500 la 1000 de lei, iar cele trei familii vor fi rebranşate.  

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite