Pentru a-şi tripla nivelul de trai, hunedorenii au avut nevoie de zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Hunedoara, în luna noiembrie 2009 un hunedorean salariat a câştigat 1.168 de lei net, la un venit brut de aproape 1.600 de lei.

Fireşte, aceste cifre plasează Hunedoara la un nivel mediocru într-un top naţional al salarizării şi pe penultimul loc în statisticile europene de profil, înaintea mediei înregistrate de angajatul bulgar. O performanţă financiară deloc de invidiat. Singura comparaţie care ar putea da satisfacţie hunedoreanului din clasa de mijloc ar fi cea făcută cu propriul său nivel de trai de acum 10 ani. Tot DJS Hunedoara precizează că în anul 2000, salariul mediu net lunar în judeţ a fost de 2,38 milioane de lei vechi, adică 238 de lei în echivalent RON. Adică, în ultimul deceniu, venitul net al hunedoreanului a crescut în medie de peste patru ori.


Au crescut şi preţurile


Elanul bănesc este însă atenuat de evoluţia lunară a indicilor preţurilor de consum. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în perioada 2000-2009, costul vieţii în România s-a dublat. Astfel, preţurile la produsele alimentare au crescut cu 87 la sută, la produse nealimentare majorarea este de 72 la sută în timp ce serviciile scot cu 99 la sută mai mulţi bani din buzunarul hunedorenilor. Efectuând regularizarea, concluzia dată de cifre este că nivelul de trai a crescut în judeţ de circa trei ori în ultimul deceniu. Adică exact perioada în care locul plasei de la Alimentară a fost luat de coşul de la supermarket.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite