Hunedorenii au renunţat la electrocasnicele vechi pentru a primi combine frigorifice noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ada Ionescu.
Foto: Ada Ionescu.

Zeci de hunedoreni care au avut acasă obiecte electrocasnice vechi le-au adus, începând de ieri, la cortul amplasat în faţa Casei de Cultură din Hunedoara, în cadrul campaniei de colectare lansată de Primăria Hunedoara.

Aseară, jumătate din cortul amplasat în faţa casei de cultură se umpluse cu frigidere, imprimante, calculatoare şi casetofoane vechi, iar astăzi, până la ora 17, hunedorenii pot continua să aducă electrocasnice pe care nu le mai folosesc la punctul de colectare amenajat pe platoul din centrul oraşului. În cazul obiectelor de mari dimensiuni hunedorenii pot programa transportul gratuit de la domiciliu apelând la numărul de telefon 0747.356.312. Fiecare persoană care va participa la campanie primeşte un bilet la tombolă şi are şansa de a câştiga o combină frigorifică. Extragerea câştigătorilor va avea loc astăzi, la ora 19.00, în deschiderea concertului susţinut de Analia Selis, care va începe la 19.30.

Centru de colectare în Parcul Industrial
Managerul de proiect, Ada Lungu, a declarat pentru Adevărul de Seară că în viitorul apropiat va fi înfiinţat un centru de colectare al deşeurilor electrice şi electrocasnice (DEE) în incinta Parcului Industrial de la ieşirea din Hunedoara. „Acolo obiectele vor fi colectate, sortate şi trimise spre reciclatorii din ţară, dar noul centru va oferi şi locuri de muncă pentru hunedoreni. Deocamdată nu ştim când va deveni funcţional centrul, suntem în faza abţinerii avizelor pentru construcţie, însă până în 2011 la nivel naţional se vor deschide 100 de asemenea puncte de colectare în toată ţara, cel puţin două centre în fiecare judeţ”, a menţionat Ada Lungu. Ea a adăugat că diferite substanţe conţinute în DEE-uri, cum ar fi uleiurile, mercurul sau cadmiul pot să polueze, dacă sunt aruncate haotic, suprafeţe considerabile pentru perioade de zeci de ani.
Marian Lupo a adus la punctul de colectare o imprimantă, două radiouri, un casetofon dar şi o maşină de găurit. „Pentru că nu ne-au fost de folos, ne-am gândit să nu le aruncăm aşa, la întâmplare, şi le-am adus aici. Cred că a contat şi faptul că se organizează tombola asta cu premii, dar pe mine conştiinţa a fost cea care m-a determinat să fac asta”, a declarat hunedoreanul.

Patru kilograme pe cap de locuitor
Coordonatorul evenimentului, Florin Popa, spune că nu poate preciza care e suma necesară construirii centrului de colectare. Popa adaugă că în afara acestei investiţii RoRec are un buget special pentru campanii de conştientizare şi pentru handling (manipulare şi transport). „În primă fază, la noul centru vor fi disponibile cinci posturi: un administratori şi oameni care vor asigura transportul, dar ulterior vor fi create mai multe locuri de muncă, pentru că se vor opera şi dezasamblări primare. Ţinta noastră este de 4 kilograme pe cap de locuitor, iar dacă aceasta nu va fi atinsă, ne vom intensifica acţiunile de conştientizare”, a declarat Florin Popa. Potrivit acestuia, centrul de colectare a deşeurilor electrocasnice va avea o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi va respecta toate standardele legislative, incluzând platforme şi drenaje speciale. Florin Popa a menţionat că, în comparaţie cu alte oraşe, hunedorenii au venit în număr mare pentru a se debarasa de electrocasnicele pe care nu le mai folosesc, dar spune că numărul acestora va fi cunoscut abia după deschiderea urnelor de tombolă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite