Hunedoara: Hunedorenii îşi riscă viaţa voluntar pentru o baie în râu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Hunedorenii îşi riscă viaţa voluntar pentru o baie în râu
Hunedoara: Hunedorenii îşi riscă viaţa voluntar pentru o baie în râu

Pe râul Mureş şi Strei, unde s-a excavat pietrişul, apa are adâncimi de până la patru metri.

Mii de hunedoreni pornesc, în fiecare weekend, spre râurile şi bălţile din judeţ din dorinţa de a se bucura de soare, plajă şi o baie răcoroasă. Toate pe gratis. Cu toate acestea, la ora actuală, în judeţ, nu există niciun loc de îmbăiere naturală autorizat.

Acest lucru presupune ca locul respectiv să fie atent monitorizat de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi de cei ai Mediului, care trebuie să facă analize ale calităţii apei şi să avertizeze populaţia privind riscurile la care se expun dacă locul respectiv este infestat cu bacterii sau paraziţi.

Din păcate însă, neexistând cereri din partea primăriilor pentru autorizarea acestor locuri de îmbăiere, ele nu sunt monitorizate de instituţiile mai sus amintite. „Noi monitorizăm calitatea apei din ştranduri. În privinţa locurilor naturale de îmbăiere, nicio primărie nu a cerut o autorizaţie în acest sens. Prin urmare, cei care se scaldă în aceste ape o fac pe cont propriu”, a declarat doctorul Cecilia Biro.

Lipsa unor semne de avertizare privind adâncimea apei provoacă tragedii. Anul acesta, şapte hunedoreni s-au înecat în râul Mureş sau în Strei. „Există locuri unde, anul trecut, s-au făcut excavări, iar apa ajunge la adâncimi de până la patru metri. Şi conformaţia fundului râurilor se modifică în fiecare an. Cei care vin să se scalde nu ştiu acest lucru şi cred că apa e la fel de adâncă ca şi anul trecut. Astfel că au loc tragedii”, a declarat paramedicul Mircea Oros.

Medicul dermatolog Mirela Folea atrage atenţia că apele curgătoare sunt infestate cu mizeriile aruncate de oameni şi cu diferite substanţe chimice provenite din zonele unde agricultorii folosesc pesticide sau insecticide. „Din aceste ape pot fi contactate boli ale pielii şi parazitare grave, care necesită tratamente de lungă durată”, a spus Folea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite