Hunedoara: Hunedoreni depistaţi că iau pensii ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Hunedoreni depistaţi că iau pensii ilegal
Hunedoara: Hunedoreni depistaţi că iau pensii ilegal

În urma verificărilor, au fost găsite zece persoane care încasau dreptul de urmaş, deşi nu li se cuvenea. Reprezentanţii Casei de Pensii Hunedoara spun că numărul acestora poate fi mai mare, dar acest lucru este imposibil de determinat.

Lucrătorii Casei de Pensii Hunedoara au descoperit zece hunedoreni care au încasat necuvenit pensia de urmaş. Instituţia a iniţiat procedura de executare silită sau de reţinere lunară a unei treimi din pensia de urmaş aflată în plată pentru recuperarea debitelor.

Potrivit lui Ionel Ciobanu, director coordonator la Casa judeţeană de Pensii Hunedoara, dreptul pensiei de urmaş se acordă copiilor cărora le-a decedat un părinte sau amândoi până la vârsta de 16 ani, iar această pensie se acordă, în continuare, doar dacă acel copil continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată, inclusiv perioada masteratului, cu condiţia să nu depăşească vârsta de 26 ani şi să nu lucreze cu contract de muncă din care să rezulte un venit de peste o pătrime din salariul mediu brut pe economie, ceea ce înseamnă sub patru sute de lei.

Pensii de urmaş cu acte false

„Cei depistaţi beneficiază de pensie de urmaş, dar au încheiate şi contracte de muncă având salarii mult peste o pătrime din salariul mediu brut pe economie. Prin urmare, ei încasează pensia de urmaş”, a spus Ionel Ciobanu.  Directorul CJP Hunedoara a precizat că, lunar, Casa Naţională de Pensii comunică o evidenţă a tuturor celor angajaţi, iar în teritoriu se fac în baza ei verificări pentru a determina situaţii de încasare ilegală de pensii.

„Prin urmare, o angajare cu acte la Constanţa, sau la Bucureşti, nu rămâne un secret pentru noi şi putem depista imediat o incompatibilitate”, a spus Ionel Ciobanu. Pentru recuperarea debitelor, CJP Hunedoara a iniţiat procedura de executare silită împotriva celor care au încasat pensia de urmaş. Valoarea debitului se ridică la circa 3.000 de lei.

Ilegaliştii sunt mult mai mulţi
Oficialul a spus că numărul hunedorenilor care încasează pensii ar putea fi mult mai mare deoarece nu toţi au încheiate contracte de muncă înregistrate, preferând să lucreze la negru. „În acest caz, este imposibil să-i indentificăm pe cei care încasează bani publici, sumele putând atinge valori de sutelor de mii de euro”, a spus sursa citată.

Numărul celor care încasează pensii ilegal ar putea fi mult mai mare.
Ionel Ciobanu, director CJP Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite