INEDIT: Ce nu prea vede nici Parisul! Un Ferrari Testarossa pe străzile oraşului Călan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile realizate de un cameraman amator au surprins o apariţie aproape SF pe una din străzile Călanului. În oraşul hunedorean cel mai umilit social şi economic de capitalism un Ferrari Testarossa de 240.000 de euro îşi face rondul.  Automobilul exotic şi cadrul general par să se excludă reciproc.

Călanul a parcurs în primii 10 ani ai tranziţiei cel mai accelerat ritm al declinului economic şi social din zonă. În 1990 populaţia oraşului era de aproape 20.000. Combinatul metalurgic “Victoria” Călan, a pierdut meciul cu economia de piaţă şi a funcţionat din ce în ce mai greu până în 1998.
Divizarea lui în 12 companii a deschis după 1998  calea marelui jaf, pe care au păşit cei care au transformat activele întreprinderii în fier vechi vândut la preţ bun peste hotare. Populaţia oraşului a scăzut la 13.000.  Forţa aptă de muncă a ajuns la 6.000 de oameni. Mai puţin de 2500 muncesc pe raza localităţii. Rata şomajului a atins cote de 40 la sută, făcând din Călan cel mai nepotrivit loc pentru căutarea unui job.

Locuitorii Călanului au fost nevoiţi să caute de lucru în alte oraşe pentru a-şi asigura o pâine. Cu timpul Călanul a primit denumirea de “oraşul-dormitor”, din cauza valului de navetişti care pleacă dimineaţa la lucru la Deva, Hunedoara sau Haţeg şi se întorc doar seara acasă pentru odihnă.

În 20 de ani, Călanul a devenit oraşul hunedorean care are cel mai puţin de a face cu luxul şi prosperitatea. De aceea, apariţia pe una din străzile Călanului a unui bolid de lux  care ar face senzaţie şi pe Champ Elysee a fost un eveniment care merita filmat.

Priviţi filmul AICI.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite