Află aici ce investiţie pierd hunedorenii din cauza administraţiei publice locale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţilor hunedorene le scapă printre degete cea mai mare investiţiei pe fonduri europene de până acum. Planul judeţean de gestiune a deşeurilor s-a împiedicat în votul consilierilor locali din Petrila. Şeful de proiect dă un verdict clar: fără Petrila, proiectul cade. Adevărul de Seara prezintă singurul film făcut în România în care se prezintă o instalaţie modernă de gestiune a deşeurilor asemănătoare cu cea proiec

Problema gestionării ecologice a deşeurilor pentru hunedoreni nu ar trebui să mai fie o problemă de acum înrtr-o sută de ani. Avem proiectul făcut, avem finanţarea asigurată, suntem pe cale să primim 50 de milioane de euro,  cu 15 milioane de euro peste media acceptată de UE pentru astfel de investiţii şi ar trebui să nu ne doară capul. Dar ne doare.  Ca să fie implementat Sistemul integrat de gestioneare a Deşeurilor în judeţul Hunedoara nu mai lipseşte decât un singur lucru. Locaţia în care se vor construi cele două deponeuri ecologice prevăzute de proiect.

 În ultimul an, aceste locaţii s-au mutat ca piesele de pe o masă de şah fără a se ajunge la un rezultat final. Într-o succintă rememorare, ne amintim că proiectul a fost conceput pe varianta locaţiilor  Bârcea Mare şi Petrila. Au căzut amândouă, prima la opoziţia locuitorilor şi a doua la votul consilierilor locali. S-a încercat cumpărarea unui teren la Teliuc, dar preţul cerut de proprietari a şocat autorităţile publice locale şi „deal”- ul a picat. Ultima variantă rămasă este un spaţiu cert pentru un singur deponeu mai mare la Veţel. Cum în consiliul local Petrila nu se poate coagula o majoritate care să voteze în favoarea deponeului, autorităţile judeţene au mers pe ideea implementării Sistemului integrat de gestiune a deşeurilor cu un singur deponeu. Asta până ieri.

Două deponeuri sau nimic

„Cu un singur deponeu la Veţel proiectul devine neeligibil şi cade”. Declaraţia, care l-a descumpănit pe preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a venit din partea lui Alexei Atudorei, şeful colectivului de implementare a proiectului. Explicaţiile specialistului sunt documentate. Uniunea Europeană nu dă un euro dacă costul salubrităţii pentru populaţie depăşeşte 1,8 la sută din valoarea venitului minim pe economie. Adică, şapte lei lunar. Existenţa unui singur deponeu la Veţel încalcă această impunere a finanţatorului. „Am făcut un calcul şi a reieşit că existenţa unui singur deponeu ecologic la Veţel, datorită distanţei, îi va obliga pe locuitorii din Valea Jiului să plătească între 12 şi 13 lei pe gospodărie pe lună gestionarea gunoiului. Prin urmare, proiectul devine neeligibil şi UE nu îl mai finanţează”, explică Alexei Atudorei.

Oda neputinţei

Prin urmare, singura şansă ca judeţul Hunedoara să îşi modernizeze modul de gestionare a deşeurilor este construirea celui de-al doilea deponeu în Valea Jiului, la Petrila. Ilie Păducel, primarul din Petrila, îşi declară pe faţă neputinţa de a schimba lucrurile. „Nu mai depinde de mine. Consilierii care au votat împotriva deponeului nu au ascultat nici de ordinul superiorilor lor din partid şi şi-au menţinut de două ori până acum votul negativ”, spune edilul, într-o întâlnire de urgenţă între reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi ai primăriilor implicate în proiect, întâlnire ce a avut loc vineri.  O ultimă încercare de a salva acest proiect va avea loc luni într-o şedinţă de consiliul local în care va fi reintrodus proiectul de hotărâre necesar alocării terenului pentru contruirea deponeului.


Incineratorul ilegal până în 2016

Potrivit lui Alexei Atudorei, iniţiativa de a construi la Petrila un incinerator de deşeuri nu se poate pune înainte de anul 2016. „Legislaţia europeană la care a aderat România interzice până în anul 2016 incineratorul ca soluţie de gestiune a deşeurilor. Chiar dacă la Petrila se va construi in incinerator, Agenţia de Mediu nu are dreptul să-i acorde autorizaţie de funcţionare decât din 2016. Prin urmare, funcţionarea incineratorului ar fi ilegală”, spune Alexei Atudorei.

Ce ne facem după 2014?

Dacă  proiectul Sistemului integrat de gestioneare a Deşeurilor cade acum, nimeni nu ştie cum de vor descurca hunedorenii cu depozitarea gunoaielor până în anul 2016. „Toate gropile de gunoi actuale trebuiesc închise până în anul 2014. Rămân doi ani de zile în care nu vom avea soluţie pentru depozitarea gunoiului, ce să mai vorbim de gestionarea lui profesionistă. Dacă pierderm proiectul, următoarea şansă de a primi o finanţare va fi cel mai devreme în 2016. Ce facem doi ani fără gropi de gunoi? Vor plăti hunedorenii suta de lei pe lună ca să arunce gunoiul la sute de kilometri de judeţ acolo unde vor exista deponeuri? Nu ne asumăm acest eşec din cauza unor consilieri locali care nu înţeleg importanţa acestui proiect”, spune Mircea Moloţ. Autorităţile hunedorene mai au exact 40 de zile ca să găsească o soluţie.


Ce pierd hunedorenii?

Prin blocarea acestei investiţii, locuitorii hunedoarei pierd şansa de a beneficia de un sistem ultramodern de gestiune a deşeurilor, care este ecologic, permite valorificare materialelor reciclabile şi în cinci ani va putea furniza biogaz. În plus, costul salubrităţii ar sări de la cinci lei pe lună per gospodărie la minim 50-100 de lei dacă deponeul care ne va accepta gunoiul va fi în alt judeţ.  Şeful proiectului prezintă un film în care este artătat modul de funcţionare a unui sistem integrat de gestiune a deşeurilor similar cu cel care este planificat să se construiască în judeţul Hunedoara. Priviţi ce pierd hunedorenii !

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite