CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ - "Hunedoreni de export": Inginerul care a refuzat un milion de euro din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandu Buţiu-Viski  este specialistul hunedorean care a construit fabrici de ciment din Peru până în Rusia. În anul 2007, expertul a refuzat pe motiv de „balcanism” un salariu de un milion de euro plătit în cinci ani de o firmă românească.

Sandu Buţiu-Viski şi-a găsit un loc în panoplia job-urilor de top internaţionale ca urmare a unui anunţ în ziar. „Am găsit anunţul în 1998 într-o revistă internaţională a cimentiştilor. Am fost admis şi de atunci sunt un fel de expert globetrotter care călătoreşte în toată lumea ca să construiască fabrici de ciment ”, spune Sandu Buţiu-Viski. Hunedoreanul a lucrat ca „senior field engineer” în Liban şase ani, pe urmă un an şi jumătate în Arabia Saudită, opt luni în Peru, nouă luni în Kazakhstan, apoi a fost Indonezia,  Egipt, Turcia şi acum a finalizat un nou proiect lânsă Sankt-Petersburg, în Rusia. Sandu Buţiu-Viski este expertul care răspunde de partea mecanică a proiectelor de construcţie a fabricilor de ciment în lume. A lucrat pentru nemţii de la Tissen-Krupp, iar acum pentru danezii de la FLSmidth, primele două firme pe plan internaţional în domeniul tehnologiilor de producere a cimentului. Pentru că munca sa este foarte bine plătită, Sandu Buţiu-Viski plănuieşte să se retragă din activitate la 50 de ani şi să se stabilească într-o ţară cu climă mediteraniană.

Nu i s-a cerut niciodată diploma


Răspundere, expertiză şi respectarea angajamentelor. „Asta se cere în job-urile de top internaţionale. În 12 ani de zile de când lucrez pentru străini nimeni niciodată nu mi-a cerut să-mi vadă diploma de inginer. Există un contract, care e sfânt, şi în minutul doi după ce ţi-ai terminat mandatul trebuie să pleci. Am răspuns de utilaje în valoare de 120 de milioane de euro în Egipt, am montat în Peru cele mai mari mori cu bile din lume, am lucrat în junglă în Indonezia şi am cunoscut cei mai mari experţi din lume în meseria mea”, povesteşte Sandu Buţiu-Viski.

Întoarcerea eşuată

Dacă ar găsi condiţiile cu care s-a obişnuit, expertul devean s-ar întoarce mâine în ţară. „Am avut o ofertă de job în 2007 din partea unei mari companii din România. Mi s-a oferit un salariu de un milion de euro în cinci ani. Derularea muncii partenerilor, planificarea activităţilor, respectarea criteriilor de care depinde munca mea au fost însă dezastruoase. După o lună am plecat.  Sunt independent financiar de mult timp şi am considerat că nu merită să muncesc într-o harababură indiferent de salariul oferit”, ne spune Sandu Buţiu-Viski. El precizează că un salariu de specialist senior în joburi de top la nivel internaţional se apropie de 200.000 de euro anual.

Planuri de viitor

„Planurile mele de viitor sunt clare. După cum am spus, sunt independent financiar de mult timp. Am să mă retrag din activitate la 50 de ani. Îmi voi construi o casă în Turcia sau în Grecia, la căldură.  Îmi voi achiziţiona un mic avion cu care să-mi satisfac pasiunea pentru zbor. În rest, împreună cu soţia, vom călători prin lume şi fireşte, vom veni şi acasă”, se confesează Sandu Buţiu-Viski.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite