CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARA „HUNEDORENI LA EXPORT” Informaticienii care „înfrăţesc” Google cu Yahoo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fraţii Dunu lucrează pentru cei mai mari rivali din domeniul IT,  Cătălin pentru Google, Adrian pentru Yahoo. Cei doi experţi în calculatoare au ajuns în Silicon Valley pe din cauza crizei provocate de atentatele lui Bin Landen. Aflaţi ce înseamnă un bun angajator în America.

Destinul profesional al celor doi fraţi Dunu, Cătălin şi Adrian, specialişti în IT, este unul de excepţie. Având amândoi titlul de doctor în ştiinţa calculatoarelor, cei doi fraţi au urmat un traseu profesional care i-a dus  spre vârful piramidei în domeniul informaticii, ceea ce la americani este sinonim cu Silicon Valley, California. Lucrând de mai mulţi ani în SUA, fraţii Dunu au avut de înfruntat declinul economic care a început chiar cu atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Pentru că singurele oferte sigure de joburi veneau din partea giganţilor IT, cei doi fraţi au decis să participe la o selecţie la una din companiile mari din California. Cătălin a încercat primul, la Google. 

24.000 de candidaţi pe şase locuri

Pentru a ocupa un loc pe un post oferit de Google, Cătălin Dunu a trebuit să fie mai bun decât alţi 3999 de candidaţi.  La Google, procedura de testare este extrem de severă. Pe lângă pregătirea profesională a candidatului, se evaluează şi rezistenta sa phisică, temperamentul, spiritul de echipă, capacitatea de adaptare şi inventivitatea sa. Intervievarea lui Cătălin Dunu a constat din 10 ore de interviu, împărţite în două zile,  în care candidatul a trebuit să răspundă la sute de întrebări puse încrucişat de cinci evaluatori, specializaţi în diferite domenii. “Au fost cele mai epuizante examene susţinute în viaţa mea”, susţine Cătălin Dunu, într-o scrisoare trimisă părinţilor. Dar a reuşit.  Adrian Dunu, fratele lui Cătălin, a venit in Silicon Valley la ceva timp după acesta, reuşind să ocupe un post oferit la concurs de Yahoo.

Nu discută probleme de serviciu

Programul celor doi este foarte aglomerat. Se lucrează opt, 10, 12 ore zilnic, pentru încadrarea în deadline-uri.  Când se întâlnesc cei doi fraţi nu discută probleme de serviciu. Faptul că lucrează la firme rivale este unul din motive.

Greu, dar merită

Datele privitoare la salariile pe care le primesc cei de la Google sunt confidenţiale. Din crâmpeie de informaţii se poate însă deduce că acestea sunt cu adevărat satisfăcătoare. O primă de instalare la Google, de exemplu, reprezintă o sumă de cinci cifre în dolari. La Yahoo salariile sunt cu ceva mai mici decât la Google şi nu sunt secrete. Un salariu mediu la Yahoo se ridica la 10.500 USD pe lună.

Nu e vorba numai de bani

Cei mai buni angajatori ai lumii nu şi-au câştigat renumele doar pentru că plătesc salarii mari. Pe lângă bani, există o lungă listă de facilităţi de care fiecare angajat poate beneficia. Unele sunt publice, altele le afli abia după angajare. Companiile le oferă angajaţilor case, participând, cu o anumită cotă, la achitarea ratei lunare a împrumutului. Periodic, la birou, salariaţii beneficiază de serviciile stomatologului, cosmeticianului, hair-stylist-ului, sau consultantului financiar, toţi fiind plătiţi de companie. În concediu, angajatorul suportă până la două-treimi din costul sejurului salariatului, indiferent unde doreşte să călătorească. Se lucrează opt, 10, 12 ore zilnic, pentru încadrarea în deadline-uri. Totul într-o atmosferă “universitară”. Dacă cineva crede ca a muncit prea mult, atât la Google, cât şi la Yahoo, poate să se relaxeze cu un suc la bar, să-şi facă un masaj, să se joace cu câinele lui pentru care firma îi asigură o cuşcă, să se plimbe cu trotineta pe coridoarele companiei. Totul free costs! La fel ca antrenamentul la sala de forţă, sala de jocuri video, sala de biliard, iar de două ori pe săptămână, la Google, cei interesaţi pot participa la o partida de hockey pe role.


Ce inseamna un bun angajator?


Google

Plus
- Mâncare: se serveste prânz şi cină, plus cereale, cafea, bomboane, fructe, snack-uri, sucuri răcoritoare - gratuit 100%
- Asigurare de viaţă
- Facilităţi recreative: sală de forţă, sală de masaj, sală de jocuri video, masă de biliard, de tenis de masă, saună, picknic-uri, cinematograf
- Training
- Asigurare medicală: stomatologie - 100%, medicină generală - parţial, oftalmologie - 100%
- Utilităţi: cabinet medical, stomatologic, frizerie, grădiniţă pentru copii
Minus
- nu se plăteşte munca în weekend sau în sărbătorile legale

Yahoo

Plus
- Salariu mediu anual este de 126.000 dolari americani
- Mancare: parţial subvenţionată
- Asigurare de viaţă
- Facilităţi recreative: camera de jocuri video, sală masaj.
- Asigurare medicală: stomatologie - 100%, medicină generală - partial
- Utilităţi: cabinet stomatologic, spălătorie de maşini şi schimb ulei, curăţătorie haine, frizerie, grădiniţă pentru copii
Minus
- nu se plăteşte munca în weekend sau în sărbătorile legale

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite