TOP-GUN: "Armata" privată hunedoreană numără nu mai puţin de 2000 de "soldaţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii de arme hunedoreni nu resimt reculul economic al crizei şi vând ca în vremurile bune. Arsenalul de acasă al hunedorenilor numără circa 4500 de arme. Pentru că sunt mai ieftine, aproape jumătate din armele cumpărate în judeţ sunt second-hand

Hunedorenii fac economii când cumpără haine şi trufandale, dar nu se zgârcesc la arme. „Cursa înarmărilor” la domiciliu face ca nivelul vânzărilor în magazinele specializate din Deva să rămână constant de mai bine de doi ani. Bianca Alina Roşca, administratorul magazinului de arme Walther, vinde lunar în medie 9  puşti de vânătoare, din care 4 cu glonţ şi 5 puşti „lise” cu alice. În materie de arme neletale, preferatul hunedorenilor este pistolul cu bile de cauciuc din care se vând aproximativ 10 bucăţi lunar. Preţurile armelor variază radical. Pentru 200 de lei, se poate pleca acasă cu un pistol cu aer comprimat. Se poate opta însă pentru o carabină semiautomată cu trei ţevi, marca Blaser, pe care comerciantul cere 2000 de euro. Magazinul are şi două cliente de sex feminin. „Sunt singurii clienţi femei. Vin şi cumpără periodic muniţie pentru puştile lor de vânătoare”, spune Roşca. Jumătate din venitul magazinului este asigurat de vânzarea armelor second-hand. „Primesc arme în regim de consignaţie, preţul acestora fiind cu până la 30 la sută mai mici decât cele noi”, spune Bianca Roşca.

"Armata" hunedoreană

Conform evidenţelelor existente la serviciul Arme, Explozibil, Substanţe Toxice din cadrul IPJ Hunedoara,  un număr de aproximativ 2000 de hunedoreni deţin în prezent aproape 3000 de arme de foc letale. „Sunt persoane în judeţ care deţin legal opt sau chiar nouă arme de foc”,  spune  comisarul Bogdan Mircea, şeful serviciului. Majoritatea armelor letale deţinute de hunedoreni sunt puşti de vânătoare. Există însă 39 de hunedoreni a căror meserie  reclamă purtarea unor arme de foc letale. Această categorie specială este formată în principal din gardieni activi sau retraşi din activitate ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Bârcea. Familia „înarmaţilor” hunedoreni este completată cu 1304 de posesori de arme de foc neletale, pistoale cu gaz sau cu bile de cauciuc.  Pe panoplia persoanelor deţinătoare de arme de foc în judeţ există şi 117 colecţionari.

Permise la preţ redus

 Taxele pentru obţinerea unui permis de port-armă sunt modice. Pentru a-l obţine, un hunedorean trebuie să plătească circa 180 de lei, sumă în care este inclusă taxa de permis, cazierul şi evaluarea pshihologică.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite