PRO ROMÂNISM: Colinde amestecate cu istorie în Ţara Moţilor, la Ţebea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fii moţilor şi-au unit vocile într-un spectacol de colinde
Fii moţilor şi-au unit vocile într-un spectacol de colinde

Peste 300 de elevi din zona Bradului au colindat îmbrăcaţi în costume naţionale în Panteonul Naţional de la Ţebea, unul dintre locurile de referinţă al Ţării Moţilor. După manifestare colindătorii au fost omeniţi cu sărmăluţe de post.

Mai mult de 300 de elevi care învaţă în localităţi din Ţara Moţilor au participat aseară la o serbare dedicată Sărbătorilor de Iarnă. Colindătorii au avut ca şi scenă interiorul somptuos al Panteonul Naţional de la Ţebea.

Foto 2

"E o sărbătoare dedicată Crăciunului,  dar şi memoriei lui Avram Iancu, figură istorică marcantă care a trăit în aceste locuri", a declarat Paul Mărgineanu, liderul ONG-ului "Ţara Iancului-Iubirea Mea", organizatorul evenimentului.

Foto 3


Întreaga manifestare s-a dorit o promovare a românismului şi a valorilor sale. Copiii, profesorii lor şi audienţa s-au rugat şi au cântat colinde timp de două ore.

Un punct în cadrul spectacolului a fost rezervat sfinţirii unei plăci de granit negru care a fost aşezată lângă tulpina gorunului lui Avram Iancu. Pe monument a fost gravat textul integral al Testamentului eroului care a fost redactat la 20 decembrie 1850.

Şi pentru că gazdele nu au putut să-i lase pe colindători nerăsplătiţi, după încheierea programului de colinde, toţi cei participanţi au fost invitaţi să guste tradiţionalele sarmale româneşti de post.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite