Vecinii parcului acvatic Aqualand din oraşul Deva nu mai dorm de 48 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vecinii Aqualand de pe strada Horia semnează petiţia către Primărie
Vecinii Aqualand de pe strada Horia semnează petiţia către Primărie

Conflictul dintre locatarii caselor din vecinătatea Aqualand şi Primăria Deva ia forma războiului total.  Oamenii ameninţă că vor proceda la chemarea în justiţie nominal a reprezentaţilor mediului şi administraţiei publice locale dacă nu se respectă legea. Locatarii au semnat azi o petiţie către Primăria Deva în care invită autorităţile să vină la orice oră din zi şi noapte să le măsoare zgomotul din casă.

Pornirea grupului de cogenerare de la Aqualand ascute conflictul dintre Primăria Deva şi vecinii complexului acvatic devean. Şapte familii de pe strada Horia din Deva au semnat astăzi o petiţie către autorităţile publice locale în care cer insistent ca acestea să facă,  pe proprietăţile lor,  o expertiză asupra nivelului de zgomot produs de instalaţia complexului.


 “Pot să vină la orice oră din zi şi din noapte. Zgomotul instalaţiei nu ne mai permite să dormim în propriile case. De două nopţi stăm şi ascultăm huruitul agregatului. Nu putem dormi.  Suntem pentru Aqualand,  dar nu în condiţiile în care această investiţie perturbă sever viaţa noastră familială. Deschidem uşa autorităţilor, chiar îi invităm, să vină să măsoare nivelul zgomotului la noi în casă”, spune Liliana Lucaciu, proprietar. Aceasta spune că poluarea fonică care afectează viaţa celor şapte familii are ca şi cauză abateri ale construcţiei de la proiectul iniţial.

Foto 2

Liliana Lucaciu spune că de două nopţi nu s-a putut odihni în propria casă

“Mustăria” Aqualand

Liliana Lucaciu deţine o expertiză a Inspecţiei de Stat în Construcţii care în martie 2010 decretează ilegalitatea construcţiei (Aqualand – n.n.). În document se arată că  lucrarea “necesită refacerea şi completarea documentaţiei…şi obţinerea unei noi autorizaţii de construire”.  “Au mers înainte cu construcţia fără să ţină cont de lege. Aqualand este un centru de agrement excelent. Investiţia în sine însă este o mustărie făcută pe genunchi, cu improvizaţii, abateri de la proiect care au ca efect final perturbarea vieţii noastre private”, spune Liliana Lucaciu.

 Pe lângă zgomot, care afectează pe toată lumea, fiecare familie are nemulţumiri proprii privitoare la investiţia de la gardul lor.   Ana Adam,  de exemplu,  un alt proprietar din zonă, spune că vibraţiile făcute de utilaj au început să-i crape pereţii casei. Gheorghe Cosma, locatarul de la numărul 53, vorbeşte de înfiltrări de apă în curtea sa prin găurile de drenaj al apei de ploaie pe care constructorii le-au lăsat în gardul dintre proprietatea sa şi Aqualand.

FOTO 3

Ana Adam indică crăpăturile din zidul casei sale provocate de vibraţiile instalaţiei de cogenerare

“Vreţi ca întreg Aqualandul să se-mpiedice de-un ciot?”

Cele şapte familii acuză Garda de Mediu Hunedoara, Primăria Deva şi Agenţia de Protecţia Mediului Hunedoara că fac un joc pasiv în faţa solicitărilor făcute de cetăţeni. “Ne sfidează, ne ironizează şi suntem trataţi de sus, ceva de genul “Vreţi ca întreg Aqualandul să se-mpiedice de-un ciot?!!! Vreau să ştie că ciotul ăsta nu se va lăsa până nu vom avea din nou linişte în casele noastre”, spune Liliana Lucaciu.

Pentru că în plan local nu mai au cui se plânge, petenţii au trimis ieri adrese Ministerului Mediului şi Pădurilor, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Gărzii Naţionale de Mediu. În paralel, se derulează şi acţiunile în instanţă prin care vecinii Aqualand cer proprietarului complexului, în speţă Primăria Deva, să ia măsurile necesare ca să elimine factorii poluatori. Dacă lucrurile nu se vor rezolva, cele şapte familii vor deschide acţiune nominală împotriva funcţionarilor publici de la mediu, gardă şi primărie care au în răspundere luarea măsurilor legale în acest caz.  Dacă justiţia românească nu le dă satisfacţie, membrii celor şapte familii sunt pregătiţi să deschidă acţiune la o instanţă europeană.

 “Dacă trecea trenul ce era?”

FOTO 4

Corina Oprişiu, city-manager Deva

Referitor la această situaţie, Corina Oprişiu, city-managerul Devei, spune că iniţiativa locatarilor din zonă este tardivă. “Noi am plătit o expertiză făcută de o companie din Timişoara şi la acel moment nu am avut acces pe proprietăţi. Dacă este poluare fonică, studiul comandat va da şi soluţiile. Mă întreb însă dacă trecea trenul pe lângă casele oamenilor ce era? În Austria sunt situaţii de acest gen şi nimeni nu reclamă”, spune Corina Oprişiu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite